Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Obyvatelé Jablonce protestují proti plánovanému kácení

Někteří obyvatelé Jablonce nad Nisou protestují proti plánovanému kácení více než stovky stromů a keřů v oblasti Nové Pasířské. Petici proti kácení podepsalo 111 lidí. Akce je součástí projektu revitalizace lokality, která začala loni na podzim. Na projekt za 24 milionů korun získalo město 16 milionů z evropských fondů.

Vykácenou zeleň nahradí ještě letos na podzim 112 zdravých stromů, sdělila dnes mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

Obyvatelé lokality žádají v petici, aby radnice projekt přehodnotila a aby stávající zeleň zůstala zachována ve větší míře. Upozorňují na to, že zeleň nejenže lokalitu zkrášluje, ale především tvoří přirozenou bariéru proti hluku a prašnosti. "V bezprostřední blízkosti našeho objektu se nachází frekventovaná ulice, Kovošrot, vlakové nádraží, areál společnosti Astra, herna s otvírací dobou do tří hodin ráno, velké parkoviště pro technické vozy vodohospodářských služeb a nelze pominout ani nově vybudovaná hřiště, která značnou měrou zvýšila hlučnost v okolí," uvádí se v petici. 

Revitalizace v Nové Pasířské počítá s opravou a zřízením nových kontejnerových stání, rozšířením parkovacích ploch a opravou komunikací v prostoru vymezeném ulicemi Nová Pasířská, U Balvanu, Vodní, Havlíčkova a Nádražní. Hlavní stavební práce jsou naplánovány od května do září. Chystané kácení vychází z dendrologického průzkumu, který už v roce 2010 zpracoval dendrolog a zahradní architekt, a na přelomu let 2013/2014 ho ještě aktualizoval. "Posuzoval celkem 285 stromů a keřů, u kterých hodnotil zdravotní stav, vitalitu, sadovnickou hodnotu a případnou kolizi se stavbou," uvedla vedoucí oddělení dotací Iveta Habadová.

Na základě průzkumu se počítá s vykácením 99 stromů, z nichž jenom pět musí ustoupit přímo stavbě. "V rámci regenerace zeleně se pak na podzim letošního roku vysází 112 stromů, a to javorů, třešní, lip, jeřábů, jabloní, buků, habrů, bříz, muchovníků a jírovců, přičemž podél ulic U Balvanu a Nádražní bude vysázeno stromořadí z jabloní a jeřábů," doplnil primátorův náměstek Lukáš Pleticha (ČSSD). Upozornil na to, že nad bytovým domem v ulici U Balvanu 6 ve stráni se keře kácet nebudou, jen částečně prořezávat a ošetřovat. A ve stráni nad bytovým domem ulice U Balvanu 4 bude vymýcena jen přestárlá zlatice.

Petici projedná ve čtvrtek jablonecké zastupitelstvo.

Napsala ČTK

Štítky Jablonec nad Nisou, kácení, strom, projekt, keř, ČSSD, Lukáš Pleticha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Jablonce protestují proti plánovanému kácení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.