Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ojedinělá akce na letišti. Vrtulník přilákal stovky lidí

Ojedinělá akce Letecké záchranné služby s ukázkami zásahu dnes na letiště v Ostašově přilákala stovky lidí. Na den otevřených dveří chodily zejména rodiny s dětmi. "Takovou akci děláme poprvé, obdobnou jsme dělali pouze před dvěma lety, kdy jsme slavili 20 let od našeho vzniku," řekl vedoucí letecký záchranář Miloš Odstrčil.

Příchozí podle něj chtěli nejen pobavit, ale také něčemu přiučit. "Proto tady třeba máme letáčky, kde je nejen zábava ve formě komiksu, ale i nějaké poučení, jak volat na záchrannou službu, jak mávat na vrtulník či kde čekat na sanitku," nastínil.

Dětem i dospělým také záchranáři ukazovali, jak vypadá práce operátorky na tísňové lince 155 nebo popisovali vybavení sanitních vozů a vrtulníku. Mezi dětmi byla také velmi oblíbená hra o ceny, při níž plnily různé zdravotní úkoly na čtyřech různých stanovištích. Aby dostaly razítko a mohly jít dál, musely například na figuríně provést masáž srdce. Správné provedení signalizovaly zeleně svítící diody. Na dalším stanovišti zase musely zodpovědět otázky vztahující se ke správnému postupu při rozhovoru s operátorkou na tísňové lince.

Děti si také mohly na trenažéru vyzkoušet, jaké to je být záchranářem v podvěsu vrtulníku. To jim při praktických ukázkách a vzletech vrtulníku předvedli i sami záchranáři. Podle Odstrčila má liberecký dvoumotorový vrtulník za rok zhruba 600 vzletů, dvě třetiny z toho jsou akutní zásahy. Dva měsíce už přitom nemusí záchranáři překládat pacienty na letišti z vrtulníku do sanity, ale transportovat přímo na nový heliport do krajské nemocnice v Liberci.

"Říci, že jsme spokojení, je slabé slovo. Jsme nadšení. S přeložením do sanitky transport trval asi 10 až 20 minut, nyní je to otázka minuty dvou," upozornil Odstrčil. Vrtulníku se díky tomu zvětšil i akční rádius, je možné ho vyslat i do míst v blízkosti Liberci. To kvůli překládání pacientů na letišti dříve nemělo smysl.

Napsala ČTK

Štítky letiště, Ostašov, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ojedinělá akce na letišti. Vrtulník přilákal stovky lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.