Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Oprava narušené hráze v Liberci začne v pondělí

Narušená hráz Veseckého rybníka v Liberci se opraví příští týden. Průsaku vody má zabránit stěna z plechových plátů. Práce potrvají od pondělí do čtvrtka a během nich bude pro veškerou dopravu uzavřena komunikace, která vede přes hráz, dnes informovala mluvčí města Zuzana Minstrová.

Hrází Veseckého rybníka známého i jako Tajch začala prosakovat voda letos 22. srpna, hrozilo dokonce její protržení. K provizorní opravě použijí vodohospodáři speciální plechy typu larsen.

Do hráze zatlučou plechovou desku, širokou deset metrů, a tak vznikne uvnitř hráze další, nepropustná hráz. Práce přijdou odhadem na stovky tisíc korun. "Do doby, než se přesvědčíme, že oprava splnila svůj účel a že je hráz utěsněná, necháme vyhlášený druhý stupeň povodňové aktivity," řekla primátorka města Martina Rosenbergová (ČSSD). Rybník se podle ní pomalu samovolně naplňuje vodou. Nyní je jeho hladina přibližně deset centimetrů pod normálem. "Předpokládáme, že do své obvyklé výšky se hladina vody dostane za další týden po skončení opravy," dodala.

Poslední větší oprava hráze se datuje rokem 1996. Tehdy se po povodních vybudoval nový přeliv, opravilo se odpadní koryto a navýšila se hráz. Povodí Labe má v plánu komplexní rekonstrukci hráze a rybníka za desítky milionů korun. Chce ji zaplatit z dotace. K tomu ale potřebuje, aby město na státní podnik převedlo své pozemky, což vedení radnice dlouhodobě odmítalo. Názor změnilo až po srpnovém průsaku, kdy se ukázalo, že nelze rybník ani vypustit. Musela se tehdy dovézt výkonná čerpadla, aby se snížil tlak na poškozenou hráz a tím i zmírnila hrozba protržení rybníka. Zatím však město schválilo jen záměr, o převodu pozemků bude rozhodovat nové zastupitelstvo vzešlé z komunálních voleb.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, rybník, oprava, Martina Rosenbergová, ČSSD, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava narušené hráze v Liberci začne v pondělí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.