Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Oprava "výzkumáku" by vyšla Liberecký kraj na miliony

Liberecký kraj se chystá koupit bývalou budovu VÚTS v sousedství krajského úřadu. Za budovy a pozemky o rozloze více než 11.000 metrů čtverečních zaplatí bezmála 125 milionů korun. Další desítky milionů však bude muset investovat do modernizace. Architekti SIALu před lety odhadli náklady na 230 milionů korun.

To se ale počítalo i s restaurací a luxusními kancelářemi pro politické vedení kraje. Dnes to řekl náměstek hejtmana pro životní prostředí Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj).

Areál tvoří dvě budovy, první je administrativní s garážemi a autodílnou, druhá a podstatně větší budova je bývalý poloprovoz VÚTS. Záměr koupit budovy i pozemky schválili krajští zastupitelé už na konci června a příští týden budou schvalovat kupní smlouvu. Dnes si mohli budovy prohlédnout, aby "nekupovali zajíce v pytli". Prohlídky byly dvě, zájem krajských zastupitelů byl však minimální. Na první prohlídku minulý týden jich přišlo pět a na dnešní čtyři.

Kraj nechce budovy využít pro rozšíření úřadu, chce tam sestěhovat své organizace a v bývalé administrativní budově by měl vzniknout takzvaný Evropský dům, kde najdou žadatelé na jednom místě všechny poskytovatele evropských dotací, jako je CzechInvest, Regionální operační program nebo Euroregion Nisa. I tento záměr budou příští týden zastupitelé schvalovat. Na vybavení Evropského domu a nezbytné stavební úpravy má kraj šanci získat ještě letos dotaci. "Evropské domy chystají všechny kraje a podporuje to i Evropská unie," poznamenal Jadrný. Další dotace by podle něj mohl kraj získat na zateplení pláště a výměnu oken.

Liberecký kraj sídlí ve vlastním objektu v ulici U Jezu v centru města. Patří mu výšková budova i část přilehlé třípatrové budovy. Zbývající část objektu a ostatní nemovitosti včetně pozemků patřily společnosti VÚTS. Ta si však postavila nový areál v liberecké obchodní a průmyslové zóně Sever a většina objektu je tak už půldruhého roku prázdná. Získání areálu zajistí lepší příjezd k budově kraje i parkování pro klienty. "Je také třeba říct, že okolí krajského úřadu dnes nevypadá nejlépe, cílem je revitalizace celého území," řekl již dříve hejtman Martin Půta (STAN).

Napsala ČTK

Štítky Liberecký kraj, pozemek, Josef Jadrný, dům, Evropská unie, Martin Půta, Starostové a nezávislí, CzechInvest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava "výzkumáku" by vyšla Liberecký kraj na miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.