Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Opravené dílny školy na Králáku se po havárii otevřou v září

Opravené dílny Střední školy gastronomie a služeb v Liberci se pro žáky otevřou už 1. září. O tom dnes informoval mluvčí krajského úřadu Jiří Langer. Původně se předpokládalo, že odbornou výuku bude nutné kvůli odstraňování havárie o dva týdny posunout.

Budovy poškodily v červenci silné deště a způsobily škodu deset milionů korun. Důvodem byla nedokončená oprava střech a zateplení pláště. Kraj původnímu dodavateli IZ-Real vypověděl smlouvu a bude po něm vymáhat náhradu škody.

Společnost IZ-Real zateplovala dvě školské budovy v Liberci dohromady za bezmála 28 milionů korun. Stavby po celou dobu provázely problémy, firma nedodržovala kvalitu práce ani termíny. "Průběh stavby byl chaotický a neřízený, firma má ekonomické problémy. Dluží svým dodavatelům i subdodavatelům. Ti se obraceli na nás s dotazy, protože jim tvrdili, že neplatíme, to ale není pravda," řekl ekonomický náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj). Jednatel stavební firmy už dříve problémy přiznal.

Voda, která zatekla nedokončenou střechou, promáčela zdi školy a poškodila i vybavení. Opravu poškozených dílen zadal kraj liberecké společnosti Brex. "Protečení způsobilo enormní plísně, takže bylo potřeba většinu zdí vysekávat až na základní zdivo," popsal rozsah nutných oprav stavbyvedoucí Rostislav Kopecký. Na střeše byla podle něj špatně provedená izolace včetně neodborně uloženého polystyrenu a zhruba 50 metrů střechy nebylo vůbec zakryto. Nová firma to musela dokončit a provizorně opravila i problematická místa. Opravu bude podle stavbyvedoucího potřebovat zřejmě i nová fasáda, která na některých místech praská.

Nejvíc poškozená zatečením byla podle ředitele školy Zdeňka Šlaicha krejčovská dílna. "Ta pojede od 1. září v omezeném režimu a kosmetické služby začnou až o týden později, ostatní učebny praktické výuky pro kadeřníky, kuchaře, cukráře a číšníky už budou při zahájení školního roku připravené," řekl ředitel. Voda podle něj poškodila i některé stroje, které se teď postupně opravují. Celkové náklady zatím ředitel nezná, opravy ještě nejsou hotové. "Jsem přesvědčen, že v říjnu už pojede výuka bez omezení," dodal. Do modernizace Střední školy gastronomie a služeb v Liberci dal letos kraj kolem 30 milionů korun. Nejstarší pavilonová škola ve městě, postavená v 60. letech minulého století, ji už nutně potřebovala. Zateplení a úprav se dočkal nejen bývalý dům služeb, kde jsou dílny, ale studenti dostanou i rekonstruované školní hřiště a nové sociální zázemí u tělocvičny.

Více najdete v tiskové zprávě Libereckého kraje

Napsala ČTK

Štítky dílna, Liberec, Jiří Langer, oprava, střecha, Marek Pieter, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravené dílny školy na Králáku se po havárii otevřou v září  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.