Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ostašov se opět proměnil v bitevní pole

Ostašovem se opět nesla salva z mušket a hřmění historických děl. Sobotní rekonstrukce prusko-rakouské bitvy z 21. dubna 1757, pořádaná v rámci Ostašovských poutních slavností, byla poslední generálkou na velkolepou akci v roce 2017, kdy Liberec oslaví jubilejní 260. výročí této historicky významné bitvy Sedmileté války.

Téměř hodinovou bitvu sledovala zhruba stovka diváků. „Prusko-rakouská Bitva u Liberce se stala jedním z největších milníků Sedmileté války a je jedinou událostí svého druhu, kterou můžeme dnešní generaci připomenout prostřednictvím živé rekonstrukce. Ta je pro veřejnost o to poutavější, že se koná na autentickém místě na ostašovských polích a navíc za účasti ‚žoldáků‘ z Česka, Německa a Polska, což jí dává punc významné mezinárodní události,“ uvedl náměstek pro školství, kulturu, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr, který nad akcí převzal osobní záštitu.

V příštím roce se Ostašovské poutní slavnosti uskuteční bez hřmění zbraní, ale duch Bitvy u Liberce přetrvá. Organizátoři se totiž budou snažit nalákat veřejnost na přespříští ročník, kdy bude v Ostašově v rámci kulatého výročí bitvy k vidění její doposud nejmonumentálnější provedení.

Bitva u Liberce se odehrála během Sedmileté války a byla součástí Prusko-rakouské fronty. Na bitevním poli stálo 16 000 – 17 000 Rakušanů proti 15 000 – 16 000 Prusům.

V bitvě zahynulo nebo bylo zraněno 25 rakouských, 30 pruských důstojníků, 849 rakouských a 625 pruských vojínů. Pruští ranění byli ošetřování na libereckém zámku a okolních budovách. Těla prostých vojáků byla pohřbena v hromadných hrobech na úbočí Ještědu, důstojníci v Liberci.

Pruská vojska se po svém vítězství přesunula k Praze, kterou oblehla a z Čech byla přinucena se stáhnout až po bitvě u Kolína. Prostor bitvy je dnes zastavěn, střet připomíná název ulice Na Bojiští. Někdejší pomník u kostela v Janově Dole se do dnešních dní nezachoval.

Štítky Ostašov, Liberec, Sedmiletá válka, Česko, Ivan Langer, Německo, Polsko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostašov se opět proměnil v bitevní pole  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.