Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ostravské slůně bojuje o život. Pomoc nabídla i liberecká zoo

Příběh malé sloní samičky z ostravské zoologické zahrady hýbe celou republikou. Ošetřovatelé se takřka nepřetržitě snaží přimět mládě pít mléko od své matky Vishesh. To se však nedaří a ostravská zoo se proto v rámci boje o přežití sloní samičky obrátila na kolegy v Liberci a Ústí, kde také chovají slony indické.

Liberecká zoo tak ostravským kolegům poskytla o uplynulém víkendu litr sloní krve. Z ní chovatelé vyrobili plazmu s protilátkami, které samičce dovolí přežít asi nejtěžší dny jejího života.

„Shodou náhod jsme se v pátek během naší cesty po několika zoologických zahradách zastavili zrovna také v Ostravě. Domluva s kolegy byla tedy velice rychlá. Obdivuji je, co všechno jsou ochotní pro záchranu mláděte udělat,“ poznamenal ředitel liberecké zoo David Nejedlo. „Naši a ústeckou zoo oslovili ostravští kolegové s prosbou o pomoc ze dvou důvodů. Jednak chováme slony indické, a potom jsou naše zvířata velice kontaktní. Dovolí člověku se k nim přiblížit, a tedy bezproblémový odběr,“ doplnil.

Situace však není příliš optimistická. Pokud mládě nezačne pít mléko od své matky, je jeho šance na přežití mizivá. Získané sérum s důležitými protilátkami nyní slůňátko dostává společně s mlékem. Ale ani tak nemá zdaleka vyhráno. Dospělosti se v celém světě totiž dožívá jen mizivé procento mláďat, která jsou krmena jakoukoli náhradou mateřského mléka.

„Neustále také konzultujeme aktuální stav s ostatními kolegy z celého světa a sami hledáme další relevantní informace, které by jakkoli mohly v dané chvíli pomoci,“ dodává ostravská zoo na svém webu.

Štítky mléko, Zoologická zahrada Ostrava, zoologická zahrada, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostravské slůně bojuje o život. Pomoc nabídla i liberecká zoo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.