Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Páteční bouřka zaměstnala hasiče v celém Libereckém kraji

Bouřka s přívalovým deštěm zaměstnala pátek v podvečer hasiče v téměř celém Libereckém kraji. Největší problémy napáchala na Českolipsku a Semilsku. Od 18:00 do 21:00 vyjížděli hasiči k 20 událostem, řekla krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. Liberecko zůstalo bouřkou téměř nezasaženo.

K nejnáročnějším podle ní patřil výjezd k požáru rodinného domu ve Velkých Hamrech na Jablonecku. V tamní osadě Bohdalovice zasáhl blesk rodinný dům a zapálil střechu. "Dohledávání skrytých ohnisek bylo velmi komplikované, na střeše byly navíc umístněny kolektory pro ohřev užitkové vody, hasiči proto použili termokameru," řekla Štrauchová. Škoda byla odhadnuta na 100.000 korun, uchránit se podle ní podařilo majetek za čtyři miliony.

Bouřka zasáhla postupně celý kraj. "Zpočátku měli hasiči nejvíc práce v Doksech, kde zasahovali sedmkrát. V Máchově ulici čerpali vodu ze sklepa bytového domu, na několika místech také čistili kanálové vpusti, aby voda mohla odtékat a nezpůsobila další škody," popsala problémy mluvčí. Voda s bahnem zkomplikovala i provoz na silnici 38 mezi Doksy a Oborou, hasiči ji museli vyčistit.

Velké problémy způsobila voda na Semilsku kolem Košťálova, kde silná bouřka zasáhla pět obcí. Voda přišla velmi rychle, škody ale nebudou veliké, řekl důstojník semilských hasičů Jiří Kovalský. Hasiči odklízeli několik popadaných stromů, jeden v Košťálově spadl na automobil, nikdo ale nebyl zraněn. V Libštátě zase hasili požár trafostanice, kterou zasáhl blesk. Vrstva bahna zablokovala jednu z místních ulic.

Neprůjezdná byla zhruba hodinu kvůli naplavenému bahnu s kamením silnice 283 mezi Libštátem a Bělou. "Provizorně jsme to vyčistili a zprůjezdnili, o zbytek se bude muset postarat správce komunikace," dodal Kovalský. Silnici 284 u nedaleké Nové Vsi nad Popelkou zaplavilo až 20 cm bahna z pole. V části obce Valdice hasiči odstraňovali spadlý strom, který zatarasil komunikaci.

"Spoustu práce měli hasiči poblíž Kundratického potoka, který se rozvodnil a došlo kvůli tomu k zaplavení areálu košťálovské firmy," řekla Štrauchová. Kvůli neustávajícímu dešti podle ní hladina potoka stále kolísá, hasiči proto připravili protipovodňová opatření. "Největší škody budou zřejmě na silnici v Kundraticích, kterou voda poničila. Nedávno tam dělali nový koberec," doplnil starosta dobrovolných hasičů v Košťálově Miroslav Doškař.

Libereckým krajem se v podvečer prohnala silná bouřka. Přívalové deště zasáhly nejen oblast Košťálova, ale také Doksy na Českolipsku. Silně pršelo i v Jizerských horách, místy spadlo za jedinou hodinu až 40 milimetrů srážek.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Liberecký kraj, bouřka, silnice, okres Česká Lípa, okres Semily, Košťálov, Doksy, okres Jablonec nad Nisou, Velké Hamry, Bohdalovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Páteční bouřka zaměstnala hasiče v celém Libereckém kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.