Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plovoucí čerpadla začala odčerpávat vodu z veseckého rybníka

Necelých čtrnáct dní bude trvat přečerpávání vody z rybníka v libereckém Vesci. Dvě plovoucí čerpadla začala vodu odčerpávat právě včera, ve středu 3. září. Teprve potom, až bude rybník bez vody, bude možné opravit prosakující hráz. Nádrží rybníka začala unikat voda v pátek 22. srpna.

Město spolu s Povodím Labe začalo ještě ten den v noci s přečerpáváním vody do Lučního potoka, aby snížilo tlak vody na hráz a tím i nebezpečí protržení hráze, které hrozilo. Hladina vody klesla zhruba o metr a půl. Z původních dvaceti až třiceti tisíců kubíků vody při plném napuštění v rybníku zbývá nyní zhruba osm tisíc kubíků.

Jak ukázaly dosud provedené průzkumy, voda z rybníka prosakuje zřejmě prasklinami kolem některého ze dvou starých výpustních kanálů. Aby se mohlo začít s opravami, je potřeba, aby byla hráz na suchu. Protože není kudy rybník vypustit (hráz nemá žádné funkční výpustní zařízení), vodu musí Povodí Labe přečerpávat čerpadly. Dvě plovoucí čerpadla ji začaly čerpat dnes.

Podezření na praskliny kolem jednoho výpustního kanálu potvrdili také potápěči, kteří kanály v pondělí 1. září čistili od bahna a odstraňovali odtud betonové plomby, jimiž byly ucpány.

„Po odčerpání vody z rybníka začne Povodí Labe s provizorní opravou hráze. Těžko dopředu odhadnout, jak bude dlouho trvat, možná až čtrnáct dní. Potom necháme rybník znovu napustit. Pokud by byl totiž přes zimu bez vody, mohla by půda promrznout a uhynuli by živočichové, kteří zde žijí. Také by mohla mrazem popraskat sama sypaná hráz,“ upozornila primátorka Martina Rosenbergová.

Město s Povodím Labe ale neřeší pouze akutní problém, kterým je prosakující hráz. Do budoucna chce také narovnat neuspořádané vlastnické vztahy ve Vesci. Pozemky totiž patří městu, zatímco hráz je v majetku Povodí Labe. Dokud nebude hráz a pozemky kolem Tajchu vlastnit jeden majitel, nelze žádat o žádnou protipovodňovou dotaci, ze které by bylo v budoucnu možné uhradit rekonstrukci hráze, spojenou s odbahněním rybníka.

„Na začátku tohoto týdne jsem ustanovila na radnici pracovní skupinu, složenou ze zástupců těch odborů magistrátu, které mohou k převodu pozemků mluvit. Všichni se shodli na tom, že Povodí Labe je ten nejfundovanější hospodář, který by se mohl a měl o Tajch starat. Proto předložíme ještě v září radě města i zastupitelům návrh převodů městských pozemků na Povodí Labe. Samozřejmě, že připravíme i další varianty, jak daný dlouhodobý problém řešit,“ prozradila primátorka. „Naším cílem je, aby toto oblíbené rekreační místo, které je druhou největší přírodní vodní plochou v Liberci, zdejším lidem sloužilo i nadále,“ doplnila.

Město si před několika lety pozemky kolem Tajchu ponechalo ve svém vlastnictví především proto, že zde plánovalo vybudovat rekreační areál. Ze záměru posléze sešlo. Pokud všechno dobře půjde, rekonstrukce hráze by se mohla uskutečnit v roce 2016.

Napsala Zuzana Minstrová

Štítky rybník, čerpadlo, Povodí Labe, pozemek, Luční potok, Martina Rosenbergová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plovoucí čerpadla začala odčerpávat vodu z veseckého rybníka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.