Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Po pěti letech se mohou lidé podívat do kavárny Pošta

Po pěti letech se v centru Liberce otevře kdysi legendární kavárna Pošta, která je významnou památkou města. Přístupná bude zatím jediný večer v rámci oslav výročí českého a německého knihovnictví v Liberci. Policie je nyní majitelem secesní kavárny, jež se nachází v budově, kde je i krajské policejní ředitelství.

Kavárna bude otevřená v pondělí 5. května od 19:00 a bude jedním z míst, kde se bude konat veřejné čtení světové prózy. Herečka libereckého divadla F. X. Šaldy a držitelka Ceny Thálie Markéta Tallerová bude v kavárně předčítat hostům z historického románu Alexandrie současné anglické spisovatelky Lindsey Davisové. "Věříme, že prostřednictvím právě takových akcí, může kavárna začít žít svým důstojným společenským životem," uvedla Baláková. K životu kavárny sice patřila v minulosti i nabídka občerstvení, to se ale tentokrát podávat nebude. Podle Balákové nelze odhadnout, kolik lidí přijde.

Čtěte také: Kavárna Pošta zeje prázdnotou. Na honosné atmosféře neztratila

Historie kavárny Pošta sahá do roku 1892, ojedinělý je především její zachovalý interiér, který je typickou ukázkou vídeňského stylu z přelomu 19. a 20. století. Kavárna nadchla i Vladislava Husáka, který se stal loni v září krajským ředitelem policie v Liberci. "Při mém příchodu do Liberce a seznamování se s celým objektem mě celý krásný a historický prostor kavárny velice zaujal. Byl by tedy hřích takové místo uzavřít a nevyužívat," uvedl Husák. Rád by proto kavárnu oživil. Policie už v minulosti vypsala výběrové řízení na provozovatele, její požadavky ale tehdy nikdo nesplnil.

S otevřením Pošty chce policii pomoci magistrát. O znovuoživení kavárny stojí také památkáři. Podle nich je cenný i exteriér domu, jež se nachází na náměstí Dr. E. Beneše. Společně s okolními stavbami tvoří kavárna celek domů tehdejšího velkoměstského stylu a zrcadlí se v ní ideál doby.

Pondělní akce připomene dvě významná výročí - založení první české veřejné knihovny v roce 1904 a založení první německé veřejné knihovny o 20 let později. Čtení se budou kromě Pošty konat i na dalších místech v Liberci, a to od 18:00 v Kostele svatého Kříže na Malém náměstí, od 18:30 v budově magistrátu ve Frýdlantské ulici, od 19:30 v historické budově radnice a od 20:00 v Naivním divadle v Moskevské ulici.

Napsala ČTK

Štítky kavárna, Liberec, policie, Markéta Tallerová, Lindsey Davisová, Vladislav Husák, slavnost, Cena Thálie, Alexandrie, Naivní divadlo, divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tasmansky Czert

"tehdejšího velkoměstského stylu".. žel, dneska už se v Reichenbergu staví jedině maloměstsky.. snad zas jednou přijdou i lepší časy..

Pátek, 2. května 2014, 16:32Odpovědět

Po pěti letech se mohou lidé podívat do kavárny Pošta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.