Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Po roční pauze se opět otevřelo vratislavické Automuzeum

Po roční přestávce, zapříčiněné stavebními pracemi, se opět otevírá Automuzeum v areálu vratislavského pivovaru Konrad. Spolek Automuzeum.cz, provozující toto muzeum již jedenáctým rokem přímo v rodišti geniálního automobilového konstruktéra Ferdinanda Porsche, se rozhodl své muzeum zaměřit mimořádně tematicky. V hlavní hale je soustředěno téměř dvacet automobilů různých světových značek s motory výhradně umístěnými vzadu.

Právě toto konstrukční řešení navrhl vratislavský rodák Ferdinand Porsche pro svůj legendární automobil Volkswagen Brouk.  Tento jednoduchý a spolehlivý lidový vůz po druhé světové válce motorizoval nejen celou západní Evropu, ale velice dobře se prodával i v Americe, Austrálii i jižní Africe. Na základě těchto prodejních úspěchů se konstrukcemi automobilů s motory vzadu začaly zabývat i další automobilky, jako třeba Fiat, NSU, Renault, Simca, ale také naše Škoda. Se vzduchem chlazenými motory vzadu se proslavily i sportovní automobily především značky Porsche a do automobilové historie se jimi zapsala i kopřivnická Tatra. Několik automobilů těchto známých značek nyní čeká v Automuzeu na své návštěvníky, doplněno o další velmi zajímavé kuriozity, jako je například sportovní automobil Bonanza GT, čtyřdveřový tříkolový Velorex nebo VW Brouk s karoserií vyrobenou z trubiček a slabého drátu.

Celou výstavní plochu Automuzea ještě doplňují malé expozice zajímavých traktorů, jako prototyp mladoboleslavského malotraktoru Škoda z počátku osmdesátých let, nebo traktor Porsche z let šedesátých. Nechybí ale ani malá kolekce historických motocyklů a široká nabídka motoristické literatury. Během jara ještě vnikne ve vstupní hale expozice Libereckého motosportu a na právě dokončovaném balkónu v hlavní hale se připravuje obrazová expozice „Vzpomínka na LIAZ“. Odtud bude také možný i zajímavý pohled z výšky na vystavené automobily.

V zimním období, kdy není muzeum temperováno, bude otevřeno pouze pro předem objednané skupiny nad 10 osob. Od dubna do října pak bude Automuzeum otevřeno každý víkend (sobota i neděle) od 10:00 do 16:00 hodin. Vstupné činí 60,- Kč, pro děti do 150 cm polovic.

Automuzeum také otevírá široké veřejnosti Motoristický klub Automuzea. Ten se otevře pravidelně vždy první středu v měsíci od 18:00 hodin v sále Pivovarské restaurace, u brány pivovaru Konrad ve Vratislavicích nad Nisou. Každý Motoristický klub nabídne návštěvníkům setkání se zajímavými lidmi z motoristického dění, jako například s bývalými či ještě stále aktivními automobilovými či motocyklovými závodníky, významnými motoristickými odborníky, pamětníky a podobně. Společné posezení bude pokaždé doplněno tematicky zaměřeným promítáním fotografií i filmů a poutavým vyprávěním. Vstupné činí 50,- Kč a bude účastníky Motoristického klubu opravňovat i k mimořádné večerní prohlídce Automuzea. Vše doplní Antikvariát Automuzea, kde bude možné prodat nebo koupit starou motoristickou literaturu, jako knihy, časopisy, ale třeba i historické fotografie, plakáty či startovní listiny za závodů, automobilové prospekty a podobně.

Ve středu 7. ledna 2015 je do Motoristického klubu Automuzea od 18:00 hodin pozván bývalý automobilový závodník Jiří Bergr, který před více jak třiceti lety při závodě do vrchu havaroval a zůstal odkázán na invalidní vozík. Přesto na motoristický sport nezanevřel a závodil i s ručním ovládáním a automobilem jezdí dodnes. Ještě ve svých téměř osmdesáti letech je vysokým funkcionářem Autoklubu České republiky a dlouholetým pořadatelem automobilových závodů invalidů. Veřejnou premiéru zde bude mít i nově natočený medailonek J. Bergra, ve kterém jej zpovídal herec pražské Ypsilonky, Pavel Nový. Budeme se těšit na jistě velkou účast motoristických fandů.

Napsala redakce

Štítky muzeum, Ferdinand Porsche, ŠKODA AUTO a.s., Porsche, druhá světová válka, Volkswagen Brouk, Renault, Fiat, Simca, Austrálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po roční pauze se opět otevřelo vratislavické Automuzeum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.