Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Pocta Karlu Hubáčkovi: Univerzita po něm pojmenovala ateliér

Karla Hubáčka netřeba dlouze představovat. Spoluzakladatel Sdružení inženýrů a architektů v Liberci a autor hyperboloidu, který architekt v roce 1963 navrhl pro horský hotel a vysílač Ještěd se nyní dočkal dalšího uznání. Právě jeho jméno nese od uplynulého pátku studentský ateliér fakulty umění a architektury liberecké univerzity.

„Tento rok si připomínáme nedožité devadesátiny Karla Hubáčka a konci roku oslavíme i dvacáté výročí založení naší fakulty. Bez Karla Hubáčka by nebylo SIALu a bez SIALu by nebylo školy architektury v Liberci. Pojmenování centrálního pracovního prostoru fakulty po Karlu Hubáčkovi je proto logickým krokem a malou splátkou dluhu, který k němu máme,“ řekl ve své úvodní řeči profesor Jiří Suchomel.

Slavnostního pojmenování ateliéru se kromě vedení školy účastnili také liberečtí studenti a architekti z tuzemska a zahraničí, kteří se sem sjeli na konferenci ze Španělska, Nizozemí, Švýcarska, Polska, Slovenska a mnoha dalších zemí.

Karla Hubáčka bude v ateliéru připomínat model jeho nejslavnější stavby - Ještědu. Za tehdy dosud v architektuře nepoužitý tvar byl Hubáček v roce 1969 oceněn Mezinárodní unií architektů Perretovou cenou.

„Když se řekne Liberec, to první, co se lidem vybaví, je Ještěd. Když se řekne Ještěd, tak jakoby se řeklo Karel Hubáček. Jsem hrdý na to, že z přítomných zahraničních architektů vědí všichni, kdo byl Karel Hubáček. Věřím, že i pro studenty architektury, a nejen pro ty liberecké, ztělesňuje jeho dílo obrovskou inspiraci,“ doplnil náměstek primátorky Jíří Šolc.

Štítky Karel Hubáček, ateliér, architekt, architektura, Ještěd, Liberec, Jiří Suchomel, Španělsko, Nizozemsko, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pocta Karlu Hubáčkovi: Univerzita po něm pojmenovala ateliér  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.