Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Policie je v novém. Modernizace přišla na 80 milionů

Policie po třech letech dokončila rekonstrukci dvou budov v areálu bývalého okresního ředitelství policie v Pastýřské ulici v Liberci. Zároveň vybudovala nové operační středisko, které by mělo zkrátit dojezdové časy na místa zásahů. Modernizace stála 80 milionů korun a částečně se zaplatila z evropské dotace.

Díky rekonstrukci získala moderní zázemí kriminální policie či zásahová jednotka. Výrazně se také zvýšila úroveň operačního střediska, které bude od příštího týdne sloužit pro celý Liberecký kraj. "Měli jsme technologie na hranici životnosti, chybělo nám odpovídající zázemí a pracovní podmínky byly nedůstojné. Do šatny jsme museli chodit přes celý dvůr a na pracovišti původně vybudovaném pro dva lidi jsme museli vtěsnat šest lidí," uvedla krajská vedoucí operačního odboru Barbora Maralíková. Díky evropské dotaci je prý nyní jejich operační středisko nejmodernější v Evropě. Podobné operační středisko vytvoří v rámci evropského projektu policie ve všech krajích v zemi, propojená budou nejpozději v polovině příštího roku.

Moderně vybavené operační středisko by mělo pomoci zlepšit práci policistů v terénu. Operační důstojníci například na monitoru vidí, kde přesně se jednotlivé hlídky nacházejí, a mohou tak bez prodlev vyslat policisty, kteří jsou místu zásahu nejblíže. "Jsme schopni zkrátit dojezdové časy," potvrdila Maralíková. Operační z mapy na obrazovce také vidí, jak vypadá místo zásahu, zda tam je les, pole či jak hustá je bytová zástavba. "Online můžeme také například nahlížet do katastru nemovitosti, a okamžitě tak zjistit majitele, když třeba hoří nebo uniká plyn," řekla Maralíková. Pro policisty se zjednoduší i spolupráce s hasiči a záchrannou službou, systémy jejich operačních středisek budou umět mezi sebou komunikovat.

Vybudování operačního střediska si vyžádalo 30 milionů korun, dalších zhruba 50 milionů korun stály stavební úpravy areálu. Někdejší textilní továrna rekonstrukci nutně potřebovala, byla ve velmi špatném stavu, mimo jiné do ní zatékalo. Díky zateplení a výměně oken by se měly znatelně snížit nároky na energie. Rekonstrukce také výrazně zlepšila pracovní prostředí pro policisty a areál je i přívětivější k návštěvníkům. Policie ho zařadila mezi deset služeben v kraji, kde vybudovala kontaktní a koordinační centra, jež mají obdobu recepce.

Rekonstrukce areálu bude do poloviny příštího roku pokračovat druhouetapou za 15 milionů korun. "Měla by zahrnovat kompletní rekonstrukci dešťové a odpadní kanalizace, úpravu zeleně, oplocení a rekonstrukci zbylých administrativních a technických budov," dodal krajský policejní náměstek pro ekonomiku Vladimír Libnar.

Štítky policie, rekonstrukce, Liberec, Evropa, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie je v novém. Modernizace přišla na 80 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.