Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Populace stárne. Počet seniorů se do roku 2050 zdvojnásobí

Počet obyvatel Libereckého kraje klesne do konce roku 2050 o téměř dvacet tisíc. Přesně taková čísla nabídl v Projekci obyvatelstva v krajích Český statistický úřad. Počet obyvatel Libereckého kraje se má během období 2013–2050 sníží ze současných 438 594 obyvatel na 419 258 obyvatel, tedy o 4,4 procenta.

Trend snižování počtu narozených dětí bude podle odhadu pokračovat až do roku 2031. Poté se porodnost bude po dobu zhruba devíti let nepatrně zvyšovat, ale v dalších letech počet narozených opět poklesne. Počet zemřelých v Libereckém kraji bude každoročně narůstat až do roku 2044, v dalším období dojde podle odhadu k mírnému poklesu.

Často komentovaným tématem je neustále zvyšující se počet seniorů. Počet obyvatel starších 65 let se podle projekce bude nepřetržitě navyšovat. V populaci Libereckého kraje tak budou senioři tvořit téměř 31 procent, zatímco v současnosti jejich zastoupení dosahuje 16 procent.

Stárnutí populace zachytí také průměrný věk obyvatel, jehož hodnota taktéž poroste. Zatímco tedy k 1. 1. 2013 bylo obyvatelům Libereckého kraje v průměru 40,9 let, na začátku roku 2051 se tento průměr zvýší na 47,9 let.

Štítky Liberecký kraj, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Populace stárne. Počet seniorů se do roku 2050 zdvojnásobí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.