Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Prázdniny na horách? Volných míst rychle ubývá

V horských střediscích v Libereckém kraji jsou ještě na pololetní a jarní prázdniny volná místa. První dva prázdninové týdny jsou už ale z velké části obsazeny, také díky prázdninám v sousedním Německu a Polsku. Díky dobrým sněhovým podmínkám volných kapacit rychle ubývá, plní se hlavně hotely a penziony se službami.

"Němci a také Češi dávají stále více přednost ubytování v hotelech a lepších penzionech, kde mají zajištěné kompletní služby i stravování, naopak Polákům levnější priváty, kde si musí vařit, nevadí," řekla Lenka Karlová z Infocentra Lenka v krkonošském středisku Rokytnice nad Jizerou. Cizinci jezdí podle ní většinou na týdenní pobyty, které preferují i ubytovatelé. Naopak Češi mají častěji zájem o kratší pobyty. "Ty je ale větší šance sehnat až na poslední chvíli," dodala.

Volných míst v horských střediscích ubývá. "Velké skupiny už jsme museli v některých případech i odmítnout, protože jsme je neměli, kam dát," poznamenala Karlová. Hlavně první prázdninový týden je podle ní v Rokytnici prakticky vyprodaný. "Prázdniny mají Němci, ale také Poláci," vysvětlila. O druhém prázdninovém týdnu jsou ještě nějaká volná místa, dost obsazená je i druhá půlka února, hlavně díky polské klientele.

Vysokou obsazenost potvrzuje i čtyřhvězdičkový hotel Pytloun v Harrachově. Na první dva týdny jarních prázdnin tam mají už dnes plně obsazeno, a to hlavně Němci. "Prázdniny má Berlín, pro který jsou naše hory zajímavou destinací," řekl dnes majitel řetězce Lukáš Pytloun. V Liberci podle něj ještě nějaká volná místa v hotelech Pytloun na jarní prázdniny jsou, volná lůžka se najdou i v Harrachově na další týdny jarních prázdnin. "Rychle se ale plní," přiznal majitel. Největší zájem je podle něj o prodloužené víkendové pobyty.

Také čtyřhvězdičkový hotel Sklář v Harrachově je už na první únorový týden plně obsazený, na další týden zbývají poslední volná místa. I tam převažuje německá klientela. "Na další týdny jsou ještě volná místa, nemáme tolik smluv s cestovními kancelářemi, a tak si hosté většinou pobyty objednávají sami přímo dva až tři týdny dopředu," řekl ředitel hotelu Martin Hanzal. Většina klientů jezdí podle něj o jarních prázdninách na týdenní pobyty. Podmínky na lyžování jsou v Harrachově lepší než loni, což zvyšuje zájem o zimní pobyty.

Hodně obsazeny jsou i ubytovací kapacity v oblíbeném jizerskohorském středisku Bedřichov na Jablonecku. "Na první prázdninový týden už je většinou obsazeno, v těch dalších jsou ještě volná místa," řekla Silvie Kalinová z bedřichovského informačního centra. Hlavně únor je hodně obsazený, v některých penzionech mají poslední volné pokoje. Větší šanci mají klienti, kteří chtějí pobyt na celý týden. "Na kratší pobyty ubytovatelé často přistupují až na poslední chvíli, když se jim pokoj nedaří obsadit," dodala Kalinová.

Jarní prázdniny začínají od února a potrvají do poloviny března.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky jarní prázdniny, hotel, penzion, Německo, Polsko, Němci, Liberecký kraj, Lukáš Pytloun, Harrachov, Rokytnice nad Jizerou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prázdniny na horách? Volných míst rychle ubývá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.