Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Před 20 lety byla zpřístupněna rozhledna na Kozákově

Před 20 lety, 22. dubna 1995, byla slavnostně otevřena rozhledna na Kozákově u Semil. Hora, která je známá také svým nalezištěm drahých kamenů, je výraznou dominantou a zároveň nejvyšším vrcholem oblasti Českého ráje a za dobré viditelnosti poskytuje výhled až na téměř třetinu Čech.

Podle původní myšlenky měla vyhlídková věž stát na vrcholu Kozákově již počátkem 20. století. Po úmrtí semilského rodáka, politika a novináře Františka Ladislava Riegera (1903) měl být na jeho počest postaven na Kozákově vyhlídkový památník. Stavba ale nikdy realizována nebyla.

V červnu 1928 zde byla otevřena turistická Riegrova chata, kterou po válce vlastnil podnik Restaurace a jídelny a ubytovací kapacita sloužila vojákům. Poté chátrala, až ji koupil v roce 1996 semilský odbor Klubu českých turistů (KČT).

V květnu 1994 byla zahájena výstavba železné věže vysoké 48 metrů sloužící pro vojenské účely, která zároveň dostala vyhlídkový ochoz pro turisty. Za dobré viditelnosti z něj mohou návštěvníci spatřit vrcholky Krkonoš, Jizerských hor, Českého ráje nebo Českého Středohoří.

Napsala ČTK

Štítky Kozákov, Český ráj, rozhledna, Klub českých turistů, Semily, František Ladislav Rieger, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 20 lety byla zpřístupněna rozhledna na Kozákově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.