Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Před libereckou radnicí hráli flašinetáři šesti zemí

Nezaměnitelné tóny vyluzované hracími stroji flašinetářů zněly včera odpoledne v centru Liberce. Umělci v dobovém oblečení se na náměstí před radnicí vrátili přesně po roce. Popáté se ve městě koná jejich dvoudenní festival, řekl za organizátory Jiří Volný ze Severočeského muzea v Liberci.

"Zájem každý rok roste, letos přijelo 36 flašinetářů z Česka, Německa, Francie, Švýcarska, Slovenska a Polska," uvedl. Flašinety jsou s Libereckem spojené od poloviny 19. století. Nejvíce se proslavila firma Riemer Kratzau, která prodávala flašinety, piana a orchestriony téměř do celého světa. I dnes mohli lidé na náměstí obdivovat kolovrátky staré více než sto let. Klikou u dvou takových točili komedianti, kteří přijeli ze severní Moravy. "Jeden umí deset písniček, druhý osm," uvedla Pavla Burdková ze spolku Keltik Ostrava.

Zamračená obloha hrozila deštěm, ale flašinetáře od venkovní produkce neodradila. "Jsou na to zvyklí. Buď flašinet přikryjí, nebo se přesunou do podloubí," zmínil Volný. To potvrdila i Burdková. "Máme sebou gotický stan, dá se rozložit i za 20 vteřin. Takové podmínky ale samozřejmě flašinetům nepřejí, rozlaďují se," poznamenala. Další komedianti měli dnes na ochranu svých kolovrátků alespoň deštníky.

Největší oblibě se flašinety těšily koncem 19. století a v první třetině 20. století. Jejich hudba zpočátku zněla u vyšší společenské vrstvy na zámcích a v salonech. Později se hrací kolovrátky rozšířily do ulic, hospod a na lidové slavnosti, kde na ně hráli váleční vysloužilci, invalidé a chudina. Většina písní byla o požárech, povodních, nešťastných láskách a vraždách, tedy o událostech, které měly třeba na poutích a trzích upoutat pozornost posluchačů.

Také dnes si někteří umělci za točení klikou vysloužili mince od přihlížejících. Nezbytnou součástí většiny mechanických hudebních nástrojů totiž byl vedle opičky i měšec. Pořídit si flašinet přitom není nic levného. "Malinký nás stál 25.000 korun a ten největší asi 150.000 korun. Jsou ale i dražší," nastínila Burdková.

Flašinetáře v historické části centra Liberce lidé uvidí a uslyší ještě ve čtvrtek mezi 10:00 a 14:00, odpoledne festival zakončí koncertem v muzeu. I letos festival doplňuje výstava v muzeu, vznikla z plakátů ze soukromé sbírky flašinetáře Joachima Petschata.

Napsala ČTK

Štítky festival, Jiří Volný, radnice, Liberec, Severočeské muzeum v Liberci, Německo, Francie, Polsko, Švýcarsko, Česko, Slovensko, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před libereckou radnicí hráli flašinetáři šesti zemí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.