Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Předáním staveniště v Liberci začala výstavba hospice

Předáním staveniště v Liberci začala výstavba hospice, kterou Liberecký kraj připravuje už pět let. Náročný projekt, který má zajistit 28 lůžek a péči pro nevyléčitelně nemocné, financuje Liberecký kraj za přispění evropských fondů. Stavební firma CL-Evans, která zvítězila ve veřejné soutěži, má na stavbu jen deset měsíců.

Hospic vznikne přestavbou a dostavbou někdejšího sirotčince v Liberci. Budovu postavenou na přelomu 19. a 20. století a přilehlé pozemky v hodnotě 23 milionů korun věnovalo kraji město Liberec. Původně se měl hospic otevřít už na konci loňského roku, později se ale kraji podařilo vyjednat prodloužení termínu. "Rekonstrukce znamená, že se otlučou všechny omítky, všechny sítě budou v objektu nové, na levé a pravé straně se staví další dva nové objekty, ve střední části bude další přístavba objektu a rekonstruuje se i zázemí vedle," popsal projekt stavbyvedoucí Josef Patočka.

O výstavbě hospice se v Libereckém kraji diskutuje léta, většina stran a uskupení měla jeho vybudování ve volebním programu už v minulém volebním období. Liberecký kraj je jedním z mála v zemi, kde podobné zařízení pro nevyléčitelně nemocné chybí. Zatím slouží pacientům a jejich rodinám terénní hospicová péče a speciální pokoje v nemocnicích v Liberci, Turnově a České Lípě. "Je tam celkem šest lůžek - jedno v Liberci, tři v České Lípě a dvě v Turnově, a je větší poptávka než naše možnosti," řekla už dříve novinářům ředitelka Hospicové péče sv. Zdislavy Taťána Janoušková.

V novém krajském hospici budou podle Janouškové jednolůžkové pokoje s přistýlkou pro rodinu, v každém patře vždy po 14 lůžkách. V přízemí bude technické zázemí, kde bude kuchyň, prádelna a šatny. V podkroví vzniknou pokoje pro doktory a stážisty a také sklady. "Je smutné, že každý třetí den mi volají lidé, kdy už ten hospic bude stát, protože ho potřebují. My jim bohužel musíme říkat, že to bude za rok, a to je pro ně už moc pozdě," dodala Janoušková.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, stavba, Liberecký kraj, Josef Patočka, Česká Lípa, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Předáním staveniště v Liberci začala výstavba hospice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.