Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Prezident Miloš Zeman zahájil návštěvu Libereckého kraje

Prezident Miloš Zeman v úterý zavítal do Libereckého kraje, kde stráví tří dny. Dnes dopoledne měl na programu návštěvu Krajského úřadu Libereckého kraje a 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany. Odpoledne prezident navštíví Českou mincovnu v Jablonci nad Nisou a také tamní městskou nemocnici.

Miloš Zeman na krajský úřad dorazil pár minut po půl jedenácté. Po celou dobu ho doprovázel hejtman Martin Půta (STAN). Při návštěvě kraje se setkal se zastupiteli, starosty obcí, řediteli příspěvkových organizací v sociální oblasti a se zástupci krajské tripartity. Nechyběl ani primátor města Liberec Tibor Batthyány.

Během debaty nakousl prezident několik témat. Probíralo se například zřízení Krajského soudu Libereckého kraje, který je nyní pobočkou Krajského soudu v Ústí nad Labem a řízení z okresu Semily vyřizuje Krajský soud v Hradci Králové. Podle prezidenta však bude mít Liberecký kraj brzy svůj vlastní soud.

"Byl to můj slib panu hejtmanovi, který jsem dodržel. Slib potvrdil nově jmenovaný ministr pan Pelikán. Patrně díky zmatkům se jmenováním ministrů spravedlnosti se to trochu zdrželo, ale hlavní je, že s tím souhlasil i předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem," řekl dnes prezident na setkání s krajskými zastupiteli a starosty. Samostatný soud by podle něj měl mít kraj za několik málo měsíců.

GALERIE: První den návštěvy Libereckého kraje

O zřízení samostatného krajského soudu usiluje Liberecký kraj už deset let, poprvé návrh novely zákona o soudech a soudnictví předkládal v roce 2005, pak znova o šest let později. Neúspěšně. Současný systém označují jeho kritici za nepřehledný. Například po loňských komunálních volbách některé stížnosti na volby ze Semilska posílali stěžovatelé do Liberce a soudci museli námitky odmítnout pro místní nepříslušnost.

Zřízení nového krajského soudu v Liberci by nemělo stát žádné velké peníze. Justiční palác dokončený před 14 lety poskytuje soudu dokonalé zázemí. Nový krajský soud v Liberci by měl vyřizovat odvolací agendu z okresních soudů v České Lípě, Jablonci nad Nisou, Liberci a Semilech.

Liberecký kraj není jediný, který nemá vlastní krajský soudu. Pobočky jsou v Jihlavě, Zlíně, Pardubicích, Olomouci a Karlových Varech.

Zeman: Nesouhlasím s tím, aby se americká vojska označovala jako okupační

Před obědem prezident navštívil liberecké kasárny. Právě tam se ohradil proti označování amerického konvoje, který brzy dorazí do Liberce, za okupační armádu.

"Zatímco v posledních měsících bojuji proti antiruským bláznům, tak k tomu v poslední době přibyl boj proti antiamerickým bláznům, protože blázni jsou rovnocenně rozprostřeni na obou stranách," řekl Zeman v souvislosti s americkým konvojem.

"Nesouhlasím s tím, aby se americká vojska označovala jako okupační z toho prostého důvodu, že v minulém století jsme okupaci zažili již dvakrát a víme, jak vypadá," dodal prezident.

Zeman zopakoval, že je proti jakýmkoli jiným vojenským základnám v Česku než českým. Poznamenal, že v minulém roce bylo podobných průjezdů několik a nikdo si toho nevšiml. "Jedině díky České televizi, která ten asi pětisetčlenný konvoj málem interpretuje jako Závod míru, neustále slyšíme v hlavních zprávách, kudy konvoj pojede," poznamenal Zeman.

Odpolední program prezidenta pokračuje v Jablonci návštěvou mincovny a nemocnice.

S využitím ČTK

Miloš Zeman zahájil návštěvu Libereckého kraje

Úterý, 24. března 2015, 14:02

Miloš Zeman zahájil návštěvu Libereckého kraje
Miloš Zeman zahájil návštěvu Libereckého kraje

Štítky Liberecký kraj, Miloš Zeman, návštěva, Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká mincovna, krajský soud v Česku, Martin Půta, Tibor Batthyány, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident Miloš Zeman zahájil návštěvu Libereckého kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.