Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Příprava nového územního plánu se opět protáhne

O další dva roky prodlouží Liberec přípravu nového územního plánu, který bude řešit rozvoj města v příštích 20 až 30 letech. Podle nového harmonogramu se počítá s jeho přijetím až v květnu 2017. Liberec schválení územního plánu už jednou odložil kvůli nejasnostem v novele stavebního zákona.

Důvodů pro další odložení je podle náměstkyně pro územní plánování Karolíny Hrbkové (Změna pro Liberec) vícero. "K návrhu jsme obdrželi kolem 700 námitek a připomínek občanů a 12 námitek od zástupců veřejnosti s cca 3500 podpisy. Je to příliš mnoho občanů, kteří si našli čas se k územnímu plánu vyjádřit, že není možné jejich názor ignorovat a územní plán je potřeba upravit," řekla Hrbková.

Za nejpalčivější problémy považuje sběrné dopravní komunikace a rozvojové plochy na okraji města. Například lidem z Ostašova se nelíbí plán na vybudování průmyslové zóny, obyvatelé Doubí zase chtějí zachovat zeleň na městských pozemcích pod Makrem. "Samozřejmě vím, že nelze vyhovět všem, ale chceme s občany diskutovat a hledat řešení, které je přijatelné pro co největší skupinu lidí a je současně v souladu se strategií rozvoje města," řekla náměstkyně.

Kvůli velkému množství námitek chce náměstkyně projednat územní návrh znovu jako celek. Podle zatím platného harmonogramu se mělo jednat jen o částech města, kde nastaly oproti návrhu změny. "Otevíráme tak znovu prostor pro zapojení široké veřejnosti a zároveň zachováváme maximální transparentnost v procesu pořizování nového územního plánu," míní Hrbková. Podle náměstkyně by schválení územního plánu měl předcházet i vznik studie zeleně, s tím se v současném harmonogramu nepočítalo.

Prodloužení příprav může Liberec připravit o dotaci tři miliony korun na vytvoření konceptu územního plánu. Podmínkou pro poskytnutí dotace bylo, že nový územní plán bude mít Liberec schválený do začátku letních prázdnin. Město se ale podle Hrbkové pokusí na ministerstvu životního prostředí vyjednat prodloužení termínu.

Platný územní plán je z roku 2002 a jeho platnost končí v roce 2020. Nový připravuje Liberec už od roku 2007. Na rozdíl od jiných měst podobné velikosti má stotisícový Liberec omezené možnosti rozvoje. Město je ohraničeno Jizerskými horami a Ještědským hřbetem. Jde o zalesněné lokality, které jsou chráněné a nelze je zastavět. Omezená je i možnost zástavby kvalitní zemědělské půdy. Liberec je navíc unikátní zelenými pásy, které vybíhají z horských pásem a rozdělují zástavbu ve městě.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, územní plán, Ostašov, Doubí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příprava nového územního plánu se opět protáhne  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.