Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Recept dlouhověkosti? Lentilky, říká rodina stoleté Liberečanky

Doslova multigeneračním setkáním byly v pátek 4. října sté narozeniny Emmy Ajchlerové z Liberce. Do jejího bytu, kde se o ní stará dcera, přišli jubilantce pogratulovat i pravnučky a dokonce ještě ani ne dvouletá prapravnučka.

 

Paní Ajchlerová se narodila 4. října 1913 v Krefeldu, takže má částečně německé kořeny. Do školy už ale chodila v liberecké části Rochlice. Měla tři sourozence, které přežila. V roce 1936 se vdala za Antonína Ajchlera a o rok později se jim narodila dcera Irena. Manželé spolu měli i syna, který bohužel v 16 letech tragicky zahynul.

Neřesti, které by stály za řeč, paní Ajchlerová podle dcery Ireny Pohlové nikdy neměla. Na to konto ostatně sama dodala: „Vždycky jsem byla hodná holka.“ Své rodině se nikdy nepochlubila s receptem na dlouhověkost, ale jak bylo patrné z vyprávění příbuzných, vitalitu mají v rodině. A jak poznamenala jedna z pravnuček, možná za ni mohou lentilky, které jsou pro paní Ajchlerovou suverénně nejoblíbenější součástí denního jídelníčku. Kamil Jan Svoboda proto přislíbil, že pokud bude moct přijet i za rok, lentilky určitě přiveze.

A čím se paní Ajchlerová baví? „Dnes už na tom maminka není moc dobře, ale vždycky moc ráda četla a dodnes si někdy vezme časopis nebo knížku,“ poznamenala Irena Pohlová.

Napsal Jan Vrabec

Štítky rodina, Liberec, dlouhověkost, Kamil Jan Svoboda, Krefeld, Liberec VI-Rochlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Recept dlouhověkosti? Lentilky, říká rodina stoleté Liberečanky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.