Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Referendum o hazardu v Jablonci nebude, odpůrci se nevzdávají

Referendum, které mělo rozhodnout o budoucnosti hazardu v Jablonci nad Nisou, nebude. Primátorův návrh uspořádat hlasování 6. září nezískal v zastupitelstvu podporu, neprošel ani žádný z pozměňovacích návrhů.

 

Odpůrci hazardu se nevzdávají, okamžitě chtějí začít sbírat podpisy pod petici za vyhlášení referenda v termínu komunálních voleb, které bude 10. a 11. října. Po jednání zastupitelstva to řekl Jakub Strnad z občanského sdružení Jablonec bez hazardu.

Jablonečtí zastupitelé už v roce 2011 schválili vyhlášku, podle níž mají všechny herny ve městě 31. prosince letošního roku skončit, lidé se ale bojí, že nově zvolení zastupitelé ji změní. Žádali proto peticí okamžitý zákaz hazardu ve městě. Zastupitelé v květnu žádosti nevyhověli, pověřili ale primátora, aby na červnové jednání připravil návrh na vyhlášení referenda. Ten ale podporu nezískal. "Výsledkem hlasování nejsem překvapen, z průběhu jednání jsem nabyl pocitu, že zastupitelé byli zavaleni různými návrhy a stalo se nepřehledným," poznamenal Strnad.

Na jednání se dnes objevili i zástupci provozovatelů. "Hazard byl, je a bude, jde jen o to, kdo bude uspokojovat poptávku hráčů," řekl na jednání výkonný ředitel Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů SPELOS Petr Vrzáň. Upozornil, že provozovatelé heren jsou připraveni se zavření bránit u soudu. Výkonný ředitel společnosti Synot Tip Petr Mikoška upozornil, že zrušení heren nic nevyřeší. "Když se něco zakáže, neznamená to, že se to vymýtí," upozornil a varoval před vznikem nelegálních heren.

Početná skupina provozovatelů heren na jednání podle Strnada ukázala, že stále věří, že zákaz hazardu v Jablonci bude prolomen. "I když současné zastupitelstvo deklarovalo, že změny neprovede, nemůžeme vědět, co bude po volbách," poznamenal. Odpůrcům hazardu tak podle něj teď nezbývá nic jiného, než ustavit přípravný výbor a začít sbírat podpisy za referendum souběžně s volbami. "Času není mnoho," dodal Strnad. Zastupitelstvo se tak k tématu referenda o hazardu bude zřejmě muset po prázdninách vrátit.

Napsala ČTK

Štítky hazardní hra, Jablonec nad Nisou, herna, Jakub Strnad, referendum, Petr Vrzáň, Sazka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Referendum o hazardu v Jablonci nebude, odpůrci se nevzdávají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.