Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rekonstrukce sokolovny ve Vratislavicích se protáhla a prodražila

Vratislavice nad Nisou dokončily s několikaměsíčním zpožděním rekonstrukci a dostavbu sokolovny. Stavba se městskému obvodu Liberce kvůli chybám v projektu prodražila o několik milionů korun, řekl místostarosta Vladimír Braun (ODS). Projekt za bezmála 30 miliónů korun byl spolufinancován z evropských fondů.

Městský obvod původně předpokládal, že se na stavbě bude podílet třemi miliony korun, konečná suma zřejmě překročí osm milionů. Za vícepráce Vratislavice zaplatí čtyři miliony, o zhruba milion méně dostanou na evropské dotaci.

Pro sportující ale nastal výrazný posun k lepšímu, chátrající budova se proměnila v moderní sportoviště. "O pravidelné cvičení mají zájem i senioři. Sokolovnu budou moci v dopoledních hodinách využívat také mateřské školky," uvedl Braun. Opravená je původní tělocvična i nářaďovna, novinkou je odpružená podlaha. V nové přístavbě vznikla recepce, posilovna, gymnastický sál se zrcadly i zázemí pro sportovce se sedmi šatnami. Z toho tři jsou určené pro fotbalisty hrající na venkovním hřišti, mají samostatný vstup. Vzniklo 12 míst k parkování.

Projekt vznikl za minulého vedení radnice, rekonstrukce budovy z roku 1884 začala v květnu 2013 a hotová měla být do konce minulého roku. Problémy se ale objevily už při výkopových pracích. Místo zeminy narazili dělníci nečekaně na směsný odpad, jehož vyvážení stavbu prodražilo. Nákladnější bylo i zpevnění ploch.

Za několikaměsíčním zpožděním je však zejména budování přeložky vodovodu. S trasou navrženou v projektu nesouhlasila vodárenská firma, a tak se musela zvolit jiná. To přeložku prodražilo z očekávaných 320.000 Kč na 1,4 milionu. "Platili jsme ale jen polovinu, druhou uhradila Severočeská vodárenská společnost," řekl Braun.

Sokolovně kvůli zpoždění hrozila ztráta celé dotace. Podle bývalého starosty Lukáše Pohanky (Starostové) se navíc na stavbě pracovalo, i když byla oficiálně práce přerušeny. Místostarosta dnes řekl, že o dotaci by radnice přijít neměla. "Měli jsme tu kontrolu, chybu ale nezjistila," uvedl.

Rekonstrukce sokolovny je jednou z posledních akcí financovaných z Integrovaného programu rozvoje města - Atraktivní a kvalitní život v Liberci. K dispozici je v něm 540 milionů Kč, které musejí být vyúčtovány do konce příštího roku. Největší akcí byla revitalizace bývalých městských lázní v centru Liberce na galerii, která stála i s vybavením 380 milionů.

Napsala ČTK

Štítky Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, projekt, Liberec, ODS, Starostové a nezávislí, Severočeská vodárenská společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce sokolovny ve Vratislavicích se protáhla a prodražila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.