Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

O rekonstrukci bývalých lázní se zajímá policie, prověří ji

Rekonstrukci libereckých lázní prověří policie. Krajské protikorupční pracoviště podalo v úterý trestní oznámení na vedení města Liberce, ROP Severovýchod a antimonopolní úřad (ÚOHS). Zástupci veřejné správy prý umožnili nepřípustnou spolupráci mezi uchazeči o zakázku, což znamenalo její předražení zhruba o 50 milionů korun.

Liberecká radnice zatím žádné informace nemá. "Obvinění je velmi závažné, budeme se tím zabývat a situaci prověříme. Nerozumím tomu, proč Krajské protikorupční pracoviště s tímto zjištěním nekontaktovalo město již dříve. Usuzuji proto, že se jedná o jednu z předvolebních aktivit Změny pro Liberec, která může mít fatální důsledky pro město v případě vracení dotace," řekl v reakci na trestní oznámení náměstek liberecké primátorky Jiří Rutkovský (Unie pro sport a zdraví).

Krajské protikorupční pracoviště je obecně prospěšná společnost nezávislá na kraji. Vznikla letos v únoru a navázala na více než osmileté protikorupční a občanské aktivity občanského sdružení Čmelák-SPP, jehož předsedou je lídr Změny pro Liberec Jan Korytář.

Impulzem prověřování zakázky protikorupční organizací bylo podle Jaroslava Tauchmana, který dnes upozornil novináře, nedávné zatýkání na libereckém pracovišti ROP Severovýchod v souvislosti s jiným evropským projektem. Dva vedoucí pracovníci jsou kvůli podezření z korupce ve vazbě. "Už před tím jsme měli podněty, že na tom úřadu není všechno v pořádku, když tam ale začala protikorupční policie zatýkat, byl to jeden z impulzů, proč jsme si celou dokumentaci kolem lázní projeli a zjistili jsme tam na chyby," vysvětlil Tauchman.

Rekonstrukce městských lázní skončila loni v létě a patřila v Liberci k největším projektům spolufinancovaným z evropských fondů. Na její předražení upozorňovala opozice už před dvěma lety. Stavbu zajišťovala pardubická firma Chládek a Tintěra, která zvítězila ve veřejné soutěži s cenou 299,5 milionu korun bez DPH. Část zakázky pro ni jako subdodavatel zajišťovala firma Syner, která byla rovněž účastníkem výběrového řízení. To bylo v rozporu s podmínkami veřejné soutěže.

"Zjistili jsme, že tato podmínka už ve smlouvě s dodavatelem stavby chybí," řekl analytik Miroslav Kroutil. Právě úzká spolupráce a dohoda firem mohla být podle něj důvodem, proč byla cena zakázky v soutěži tak vysoká. Do soutěže se přihlásily jen tři firmy s nabídkovými cenami, které se lišily jen velmi málo. "Rozpětí mezi nejnižší a nejvyšší nabídkou je jen kolem dvou procent," upozornil Kroutil. Podle něj to umožnila špatná práce orgánů, které měly zakázku kontrolovat.

Napsala ČTK

Štítky lázně, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Liberec, Unie pro sport a zdraví, Jan Korytář, Syner, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, Chládek a Tintěra, Pardubice a.s., policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O rekonstrukci bývalých lázní se zajímá policie, prověří ji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.