Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Rozhodnuto! Kraj koupí bývalý "výzkumák" za 125 milionů

Liberecký kraj koupí bývalou budovu VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů) v sousedství krajského úřadu. Rozhodli o tom dnes krajští zastupitelé. Za budovy a pozemky o rozloze více než 11.000 metrů čtverečních zaplatí kraj bezmála 125 milionů korun. Zadlužovat se kvůli tomu ale nebude, využije všech dostupných rezerv.

Areál tvoří dvě budovy, první je administrativní s garážemi a autodílnou, druhá a podstatně větší budova jsou bývalé dílny. Kraj nechce budovy využít pro rozšíření úřadu, ale sestěhovat tam své organizace. Už dnes jsou v budově v pronájmu krajské organizace Korid LK a Agentura regionálního rozvoje. V bývalé administrativní budově by měl vzniknout takzvaný Evropský dům, kde najdou žadatelé na jednom místě všechny poskytovatele evropských dotací. V bývalých dílnách by mohl vzniknout mimo jiné podnikatelský inkubátor.

Objekty nejsou v dobrém stavu, už půldruhého roku je většina prostor prázdných a potřebují rekonstrukci. V rámci zamýšlené koupě areálu zpracoval před rokem ateliér SIAL studii na rekonstrukci za více než 230 milionů korun. Z toho na více než 63 milionů odhadli rekonstrukci administrativní budovy a na 157 by měla přijít rekonstrukce bývalých dílen. Dalších bezmála deset milionů je podle odhadu třeba investovat do venkovních úprav, parkovišť a komunikací. "Ten projekt ale počítal třeba i s restaurací nebo reprezentativními prostorami, chceme proto nechat zpracovat novou studii," řekl náměstek libereckého hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj). Na rekonstrukci chce využít dotací.

Liberecký kraj sídlí ve vlastním objektu v ulici U Jezu v centru města. Patří mu výšková budova i část přilehlé třípatrové budovy. Zbývající část objektu a ostatní nemovitosti včetně pozemků patřily společnosti VÚTS. Ta si však postavila nový areál v liberecké obchodní a průmyslové zóně Sever a před více než rokem se přestěhovala. Od získání areálu si kraj slibuje lepší příjezd k budově kraje i parkování pro klienty. "Je také třeba říct, že okolí krajského úřadu dnes nevypadá nejlépe, cílem je revitalizace celého území," dodal hejtman Martin Půta (STAN).

Napsala ČTK

Štítky Liberecký kraj, rekonstrukce, dílna, Agentura regionálního rozvoje, SIAL, Martin Půta, Marek Pieter, Starostové a nezávislí, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhodnuto! Kraj koupí bývalý "výzkumák" za 125 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.