Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rozhodnuto! Liberec nemusí platit milionovou pokutu

Liberec nemusí platit milionovou pokutu za údajné dělení zakázek na stavbu sportovního areálu pro mistrovství světa v lyžování, které se v Liberci konalo v roce 2009. Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost antimonopolního úřadu proti rozhodnutí krajského soudu.

Nadále tak platí původní rozhodnutí krajského soudu v Brně. Věc se však vrací zpět k došetření antimonopolnímu úřadu.

Vedení města potěšující rozsudek přivítalo, nicméně si uvědomuje, že tím ale ještě nic nekončí. „Je to jen malé vítězství v dlouhé válce. Její konec je bohužel stále v nedohlednu,“ uvedl ekonomický náměstek primátorky Jiří Šolc.

Primátorka města Martina Rosenbergová vnímá vrácení pokuty rozhodně jako přínos pro rozpočet města. „Není to sice závratná částka, nicméně lze ji využít na účely, které budou pro město jistě přínosnější a smysluplnější,“ řekla primátorka.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil městu pokutu ve výši 1 milion korun již v květnu roku 2011. S městem vedl kvůli zakázkám pro mistrovství světa v klasickém lyžování sedm řízení. Pochybení našel v šesti z nich. Celkem šlo o 72 zakázek a celková pokuta byla 6,55 milionu korun. Soud už však zrušil většinu pokut včetně pětimilionové.

Aktuální rozsudek soudu se týká třinácti zakázek spojených s budováním lyžařského areálu ve Vesci. Podle ÚOHS město zakázky nezákonně rozdělilo. Město se hájí tím, že šlo o odlišné stavební zakázky.

Napsal Jan Král

Štítky Liberec, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Nejvyšší správní soud České republiky, Jiří Šolc, Martina Rosenbergová, Krajský soud v Brně, Jan Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhodnuto! Liberec nemusí platit milionovou pokutu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.