Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Snídaně s Novou zavítá do iQLandie. Otevření se blíží

Slavnostní otevření science centra iQlandia s 3D planetáriem je na spadnutí. Už v sobotu se veřejnosti otevřou brány stavby o rozloze 10 tisíc čtverečných metrů, která vyrostla v areálu bývalé Desty. Kdo by si chtěl udělat obrázek o expozicích ještě před návštěvou, má šanci. Stačí si zítra ráno pustit Snídani s Novou.

Program vysílání

6:15
Živly

Hned v prvním vstupu se štáb podívá z blízka na přírodní živly. Ohnivé tornádo, vodní mlýn, bublinárium, vichřice, zemětřesení, teslův transformátor. To vše můžete vidět v 1. patře v iQlandii.

6:20
Planetárium

Toužíte poznat vesmír, ale máte strach z létání? Nedostali jste se do výběru šťastlivců, kteří v budoucnu jako první osídlí Mars? Nesmutněte! Trojdimenzionální planetárium v iQLANDII vám vše vynahradí! Stačí se pohodlně uvelebit do jednoho z padesáti polohovatelných sedadel, nasadit 3D brýle, a vaše putování vesmírem může začít.

6:45
Geo

V dalším rozhovoru nebude chybět hvězdný skateboard, skok na měsíci, zpráva z Areciba, hvězdná brána, hvězdný kolotoč.

7:15
Vodní svět

Ukážeme si unikátní vodní stěnu, díky které můžeme psát nápisy, nebo dělat různé ornamenty a obrázky přímo z vody.

7:20
Vodní svět 2

Ve druhém rozhovoru o vodě si ukážeme, jaké to je, když se na město řítí povodňová vlna. Názorně si to ukážeme na modelu.

7:40
Člověk         
   
V dalším vstupu nakoukneme do útrob lidského těla. Čeč bude i o dědičnosti, modelu DNA, hlukoměru a rentgenových snímcích

8:15
Sexmisie

Další téma bude tak trochu lechtivé, ale rozhodně naučné. Podíváme se do relaxační zóna ve tvaru lůna ženy, nebude chybět model muže a ženy.

8:20
Science show předtáčka

I různé chemické pokusy budou součástí páteční Snídaně s Novou. Reportérům se bude kouřit z nosu a budou jim hořet ruce.

8:40
Věda v domě

Kladka, houpačka, řez koupelnou a jednotlivými domácími spotřebiči. Tak tohle uvidíme v našem předposledním vstupu, kde bude vše okolo domu.

8:50
Souhrn

A na závěr si shrneme vše, co bylo v dnešní Snídani s Novou na cestách z Liberce k vidění. Řeč bude i o expozicích před iQlandií.

Science centrum se veřejnosti otevře už 29. března. Na předchozí den je připraveno slavnostní otevření. Celkem deset expozic nabídne na čtyři stovky exponátů.  „Návštěvníci absolvují kosmonautický výcvik, prožijí ohnivou bouři i tanec blesků nebo zjistí, jak fungují věci, které každý den používají,“ popisuje ředitel centra Pavel Coufal.

Stavba vyrostla v bývalém areálu Desty, kdy dělníci museli skloubit historickou budovu s novým objektem. Starý areál skrýval víc, než samotní projektanti odhadovali. Pod úrovní řeky Nisy objevili dělníci sklepení, ve kterém vznikne expozice pojmenovaná Sexmise. „Dostupná bude od nějakých deseti let. Něco podobného existuje třeba v Kanadě,“ doplnil ředitel.

Samotným exponátem bude pro návštěvníky budova iQLandie. Prostory ochladí jedinečným systém betonových stropů, unikátní je i technologie leštěného asfaltu v podlahových krytinách, což je v Evropě naprostá novinka. Všechny rozvody a další stavební prvky nebudou zakryty, aby je mohli návštěvníci vidět. Centrum by mělo podle odhadů ročně navštívit více než čtvrt milionu návštěvníků.

„Hlavním úkolem, bylo pomocí hmot a materiálu vytvořit charakter stavby, který by vypovídal o účelu. Samotná šedá barva, která v areálu převažuje, vytváří klidný podklad pro exponáty,“ podotkla architektka Miluše Suchardová.

Už nyní je jasné, kolik návštěvníci zaplatí za vstupné. Dospělé výjde návštěva na 230 korun a děti na 120. Další peníze si připravte, pokud budete mít v plánu navštívit 3D planetárium. Jedno promítání stojí 90 korun pro dospělého a 60 korun dítě. Tříčlenná rodina tak za den v iQlandii zaplatí zhruba tisíc korun.

Štítky Snídaně s Novou, IQLANDIA, exponát, Mars, Evropa, Kanada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Snídaně s Novou zavítá do iQLandie. Otevření se blíží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.