Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Soudní tahanice Eltoda s městem pokračují

Výpověďmi svědků pokračoval dnes před Okresním soudem v Liberci spor mezi Libercem a společností Eltodo. Město k 31. prosinci 2012 odstoupilo od dlouholeté smlouvy uzavřené na modernizaci a správu veřejného osvětlení a světelné signalizace. Firma s výpovědí nesouhlasí, pochybení podle ní nebyla závažná.

Liberec od smlouvy uzavřené na 15 let do roku 2021 odstoupil s odůvodněním, že Eltodo ji opakovaně porušovalo. Částečně to dnes před soudem potvrdil vedoucí dopravního odboru na libereckém magistrátu Pavel Rychetský. Za nejzávažnější pochybení považuje situaci, kdy nečinnost firmy ohrozila chodce na jedné z nejvytíženějších křižovatek v centru města. Na Šaldově náměstí totiž mohli pěší na zelenou přecházet koleje v okamžiku, kdy volný průjezd měly i tramvaje.

Eltodo o chybě vědělo, ale až do zásahu Rychetského s tím nic nedělalo. Úředník odmítá argument firmy, že porouchané zařízení patřilo dopravnímu podniku. "Nevyčítám jim, že to neopravili. Nezabránili ale, aby nedocházelo ke konfliktním situacím. Stačilo přepnout programy v řadiči," uvedl. Podle něj byly problémy i na dalších "inteligentně řízených" křižovatkách. "Museli jsme hodně často opakovat, aby se náprava provedla," řekl. Na dopravně velmi zatížené křižovatce Nákladní a Košické ulice se stávalo, že byl nastavený nějaký interval pro přepínání semaforů, po každé aktualizaci softwaru se ale změnil na původní hodnotu, a vznikaly zácpy.

Město také vyčítá firmě to, že mu dodalo ústřednu, která nesplňovala jeho požadavky na centrální řízení křižovatek ve městě. Firma toto tvrzení odmítá, podle ní měla všechny dojednané funkce. "Pokud dnes zástupci města tvrdí opak, tak jednoduše lžou. Vytvořili z dopravní ústředny umělý problém, který zneužili k odstoupení od smlouvy. A i kdyby všechny jejich námitky byly oprávněné, tak i v tomto případě by nepředstavovaly závažné porušení smlouvy," uvedl generální ředitel firmy Vítězslav Chmelík.

Radnice před soudem argumentuje i tím, že v rozporu se smlouvou platila Eltodu za osvětlení ve Vratislavicích nad Nisou nebo Stráži nad Nisou. Podle Chmelíka radnice nikdy nic nerozporovala, i když jí přehled předkládali každý čtvrt rok.

Současné vedení města považuje zakázku s Eltodem za nevýhodnou. Radnice nechce v příštích letech dávat do správy, údržby a obnovy veřejného osvětlení víc než 35 milionů korun, z toho zhruba pět milionů by mělo jít do obnovy systému. V roce 2012 zaplatil magistrát Eltodu bez daně 54 milionů korun. Z toho ale 20 milionů byla splátka investic, upozorňuje Eltodo. V prvních čtyřech letech totiž město podle smlouvy platilo 20 milionů korun, což ani nekrylo provozní náklady, natož investice. O to víc tak muselo platit v dalších letech. Investice do modernizace osvětlení a křižovatek za 169 milionů korun přitom byly jednou z podmínek smlouvy, firma zatím investovala 112 milionů korun.

Napsala ČTK

Štítky Eltodo, Liberec, Pavel Rychetský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soudní tahanice Eltoda s městem pokračují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.