Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sousoší Kočky se před radnici nevrátí, nové místo se hledá

Liberečany oblíbené Kočky nebo lampa Edison budou přemístěny na nová místa. Všem dobře sousoší se před radnici nevrátí. Průchod z náměstí Dr. Edvarda Beneše k obchodnímu centru Plaza naopak nebude zkrášlovat lampa Edison. Obě díla se od jara přemístí na nová místa.

Jak uvedla Jitka Mrázková, ředitelka společnosti Spacium, které už řadu let oživuje plastikami veřejný prostor v Liberci, vhodné místo pro Edisona teprve Spacium hledá. S vytipováním všech možností pomůže společnosti osobně také autor této kubistické pouliční lampy, sochař a výtvarník Jaroslav Róna.

„Jedním z míst, kde by se nám Edison líbil, je rekonstruovaná Kostelní ulice. Tam by se socha lampy hezky vyjímala, ovšem ještě nevíme, jestli by tomu nebránil nějaký technický problém, například sítě v zemi. O všech možnostech ještě samozřejmě budeme jednat s městem,“ řekla Jitka Mrázková. Lampa Edison zdobí dvorek u Plazy, který spojuje nákupní centrum s hlavním libereckým náměstím, od listopadu 2009.

Sousoší Kočky od sochařky Martiny Niubo je nyní uloženo ve skladu Technických služeb města Liberce. Během května nebo června jej autorka zrenovuje. Kočky projasní nový nátěr a budou opravena i drobná poškození, aby si při lezení po nich malé děti neublížily. Jak prozradila Jitka Mrázková, sochy poškodili neznámí vandalové také například tím, že do nich zatloukli hřebíky.

„Protože na místo před radnicí, kde dříve sousoší stálo, přijde časem nová socha, kočky chceme postavit jinam. Vhodné místo v centru města pro ni teď hledáme. Nabízí se například plácek u vodotrysků před Plazou,“ uvedla. Sochy tří koček v nadživotní velikosti jsou vytvořeny ze sklobetonu. Před radnicí byly instalovány v září 2010.

Štítky radnice, lampa, Edvard Beneš, socha, Jaroslav Róna, Liberec, obchodní centrum, Plazy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sousoší Kočky se před radnici nevrátí, nové místo se hledá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.