Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Svijanský pivovar se otevřel veřejnosti. Přišlo 5 tisíc lidí

Soukromý Pivovar Svijany slaví 450 let, při té příležitosti otevřel areál návštěvníkům. Prohlídky přilákaly do největšího pivovaru v kraji stovky lidí. Na prohlídky tak vyrážely skupiny 25 lidí každých deset minut, na všechny se přesto nedostalo, řekla mluvčí pivovaru Petra Winklerová.

"Odhadujeme, že tudy prošlo na 5000 návštěvníků," dodala. Všichni zájemci se na prohlídku nedostali. Pivovar bral na exkurze rezervace, v každé skupině ale byla ponechána volná místa pro příchozí. Ti čekali před areálem v dlouhé frontě. Ani ti, kdo se ale do areálu nedostali, nepřišli zkrátka. "Dostali poukaz na exkurzi do pivovaru kdykoli jindy," podotkla mluvčí.

Svijanský pivovar patří do desítky největších pivovarů v zemi. V roce 1997 mu přitom hrozilo uzavření, když firmu převzaly Pražské pivovary. Před likvidací ho tehdy zachránila skupina lidí kolem sládka Františka Horáka, který pak dlouhá léta podnik vedl. Od obnovení výroby v roce 1998 se podařilo produkci pivovaru zvýšit více než čtrnáctinásobně, loni už tam uvařili přes 600.000 hektolitrů piva. Zvýšení výroby se za posledních 15 let vyžádalo investice za zhruba půl miliardy korun.

Pivovar se už několik let otevírá turistům. Ve větší míře ho navštěvují hlavně v posledních dvou letech, kdy se stavební ruch v areálu zmírnil. "Návštěvník se seznámí s historií, ukážeme mu srdce pivovaru, kterým je varna. Potom se jde podívat na spilku, kde probíhá hlavní kvašení, pak cesta vede do sklepa, kde pivo zraje a dokvašuje. O to je největší zájem, protože tam se většinou ochutnává. A když mají návštěvníci štěstí, tak mohou vidět i stáčení do lahví nebo sudů," popsal prohlídku ředitel pivovaru Roman Havlík.

Dnes museli ale návštěvníci ochutnávku oželet, kvůli velkému náporu návštěvníků byly exkurze kratší. "Báli jsme se, aby se nám tam skupiny nezasekly," dodal Havlík. Návštěvníci ale zkrátka nepřišli. Dostali poukázku na pivo, aby ho mohli ochutnat po skončení prohlídky. Lidé, kteří se dnes na prohlídku nedostali, mají možnost vyrazit na exkurzi kdykoli v průběhu roku, jen za ni zaplatí. Pro dospělého je za 70 korun, děti a senioři zaplatí 50. "Je třeba se objednat alespoň týden předem," řekl Havlík. Loni takhle pivovar navštívilo přes 8000 lidí, o 14 procent víc než v roce 20012.

Pivovar Svijany vlastní skupina LIF, které patří také sesterský Pivovar Rohozec nebo náchodský pivovar Primátor. Svijanská firma zaměstnává téměř 130 lidí a její obrat překročil miliardu korun. K 450. výročí si ve Svijanech uvařili Prémiový světlý ležák 450, který dnes mohli návštěvníci také ochutnat. Klíčovou složkou "vymazleného" ležáku je podle hlavního sládka Petra Menšíka chmel - žatecký červeňák, který je pro tradiční české pivo typický. "Pivo výjimečné svou intenzivní chutí je uvařené tradičním způsobem s použitím nejkvalitnějšího humnového sladu a kvalitní zdejší vody," dodal Menšík.

Napsala ČTK

Štítky pivovar, Pivovar Svijany, Roman Havlík, pivo, Petr Menšík, František Horák, Pivovar Rohozec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svijanský pivovar se otevřel veřejnosti. Přišlo 5 tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.