Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Titul Památka roku putuje do pertoltického skanzenu

První ročník soutěže o Památku roku Libereckého kraje má svého vítěze. V osmičlenné konkurenci se nejlépe umístila usedlost, která je součástí skanzenu v Pertolticích. Členové Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, kteří o výsledcích rozhodují, tak stavbu z přelomu 18. a 19. Století poslali do celostátního finále.

„Majitelé koupili dům v roce 2010, a od té doby na něm odvedli pořádný kus práce. Od počátku s námi velmi úzce spolupracovali, objekt nechali prohlásit kulturní památkou, studentka ústecké univerzity provedla jeho průzkum jako svou bakalářskou práci. Pertoltice jsou dobrý příklad toho, že méně peněz je pro kvalitní opravu památky často více,“ konstatoval Petr Freiwillig z libereckého památkového ústavu

Kromě usedlosti bratří Stanislava a Bronislava Nykrýnových v Pertolticích u Frýdlantu se do soutěže o nejlépe opravenou památku zapojilo dalších osm soutěžících. Složení bylo velmi pestré. O postup do celorepublikového finále bojoval například hostinec v Bozkově u Semil, sloup Nejsvětější trojice v České Lípě, kaple sv. Antonína v Heřmanicích v Podještědí, boží muka ve Lvové a morový sloup v Jablonném v Podještědí, bývalé lázně v Liberci a dům U Bažanta spolu s křížem s korpusem Krista, oboje z Turnova.

Návštěvníci ve skanzenu najdou kromě expozice lidového mobiliáře také zemědělské a řemeslnické nářadí. Novější stavební úpravou pravděpodobně z počátku 20. století bylo vyzdění původní roubené světnice a světničky v přízemí, dále přestavba hospodářské části domu na větší chlév. V chodbě se nachází funkční černá kuchyně.

Patro domu se dochovalo bez větších zásahů až do dnešní doby a to včetně zachovalých detailů jako původní okna, vnitřní okenice a z velké části původní podlahy.

Kdo by měl zájem o prohlídku, musí vydržet ještě pár týdnů. Otevřeno je od dubna do října od 9:00 do 16:00 a to jen od pátku do neděle, mimo tento termín je třeba rezervace po telefonu.

Štítky skanzen, Pertoltice, dům, Česko, Morava, Slezsko, Liberecký kraj, Petr Freiwillig, Sloup Nejsvětější Trojice, Frýdlant, finále, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Titul Památka roku putuje do pertoltického skanzenu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.