Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Události let 1939 a 1989 si v Liberci připomněly dvě stovky lidí

Více než dvě stovky lidí si dnes připomněly události 17. listopadu 1939 a 1989 u Památníku obětem komunismu v Jablonecké ulici v Liberci. Den boje za svobodu a demokracii je zasvěcen dvěma zlomovým milníkům české a československé historie najednou, vedle Mezinárodního dne studentstva i sametové revoluci z roku 1989.

Listopad roku 1939 se do historie zapsal demonstrací českých studentů, ve kterou vyústil pohřeb německými okupanty zastřeleného Jana Opletala. Nacisté tehdy měli záminku k rozsáhlému zatýkání, popravám studentských vůdců a k uzavírání českých vysokých škol.

Pokojná manifestace studentů v Praze o padesát let později, konaná při příležitosti připomínky událostí roku 1939 - Mezinárodního dne studentstva, roztočila kolo dějin. Brutalita zásahu, kterou se totalitní režim pokusil před 24 lety udržet při moci, naopak socialismu tehdy zlomila vaz.

„Ztracená paměť se žádnému národu nevyplácí. Proto je potřeba si události let 1939 a 1989 neustále připomínat,“ zdůraznil historik Severočeského muzea Jan Mohr ve svém projevu při pietním setkání u Památníku obětem komunismu.

Pietního aktu se v neděli zúčastnili představitelé města i kraje, zástupci armády, protifašistických bojovníků, Junáka a řady dalších organizací a svazů. Květiny k památníku položil například hejtman Martin Půta nebo primátorka Martina Rosenbergová.

„Před 24 lety šlo málokomu o to svrhnout socialismus. Lidé volali po svobodě slova, demokracii, možnosti cestovat. Sametová revoluce znamenala naději. My všichni se musíme snažit o to, abychom tuto naději co nejvíce naplnili,“ řekla primátorka.

Před pochodem proti zapomínání zazpívaly děti ze sboru Plamínek státní hymnu. Dav se poté pomalu přesunul před historickou radnici k Památníku obětem okupace 1968.

„Pochod proti zapomínání jsme si vymysleli v roce 2003 proto, že jsme měli pocit, že v Liberci si už 17. listopad pomalu nikdo nepřipomíná. Záměrně jsme jej koncipovali jako pochod od jednoho památníku k druhému. Oba památníky tím pochodem vlastně spojujeme,“ prozradil náměstek primátorky Kamil Jan Svoboda.

Štítky Liberec, památník, Sametová revoluce, Mezinárodní den studentstva, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva, Jan Opletal, Praha, Severočeské muzeum v Liberci, Junák - český skaut, z. s., Jan Mohr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Události let 1939 a 1989 si v Liberci připomněly dvě stovky lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.