Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ukradenou pamětní desku v parku u zoo město nahradí kopií

Šestnáct tisíc dělníků se sešlo v roce 1890 na oslavu 1. máje v parku, který nese jméno po spisovateli Petru Bezručovi. Taková informace stála na pamětní desce právě v tomto parku umístěné. Tedy než ji někdo v létě ukradl. Město ale nechá vyrobit kopii.

 

Dílo akademického sochaře Jiřího Gdovína bylo v parku od roku 1986 a úplně přesně na ní stálo: „V těchto místech slavilo dne 1. máje 1890 první svátek práce na 16 tisíc libereckých dělníků.“ Někdy o letních prázdninách se ale někomu zalíbila tak, že ji ukradl. Možná chtěl památku, možná mu vadilo, že by se deska stejně stěhovala kvůli výstavbě vchodu do zoo. Každopádně zmizela.

Město tak nechá vyrobit kopii. „Radní schválili výrobu nové desky ze slitiny fosforu a bronzu. V této podobě vyjde na 35 tisíc korun včetně montáže a měla by být použitým materiálem nepřitažlivá pro sběrače kovů,“ řekla mluvčí libereckého magistrátu Zuzana Minstrová.

Park Petra Bezruče je v Lidových sadech. Založen byl před rokem 1890. Vlastně kopíruje hranici zoo od vchodu až ke konečné tramvaje. Kromě pamětní desky je zde i junácký památník.

Autoři

Štítky park, gdovín, deska, máj, pamětní deska, Petr Bezruč, Svátek práce, slavnost, dělník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukradenou pamětní desku v parku u zoo město nahradí kopií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.