Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Unikátní textilie z Liberce mění barvy podle teploty

Desetileté bádání v laboratoři měření barevnosti a vzhledu liberecké univerzity přineslo kýžené ovoce. Tým docenta Michala Vika z katedry materiálového inženýrství fakulty textilní včera představil unikátní smart textilii, která podle teploty či světla mění svou barvu.

„Výsledek je více než uspokojivý. Dokazuje, že v textilním odvětví lze stále něco nového a smysluplného objevovat. Nový způsob použití pigmentů je výrazným krokem k dalšímu použití smart textilií. Vědeckému týmu docenta Vika se navíc podařilo na naší fakultě vybudovat unikátní pracoviště, které patří ke světovým špičkám,“ řekla děkanka Jana Drašarová.

„Chameleóni“ textilie nemusí být pouze zajímavým módním prvkem, s nímž změníte několikrát za den vzhled svého oblečením. Jako termochromní prvek může ale přispět k vyšší bezpečnosti práce a k ochraně zdraví v běžném životě. Tričko s citlivým potiskem či vetkaným pruhem, může nositele upozornit změnou barvy na intenzitu UV záření, která pro něj může být nebezpečná, a mohlo by tak pomoci předcházet onemocnění rakovinou kůže. Maminka naopak může například na oblečení poznat podle zbarvení, že dítě v kočárku je přehřáté.

„Pigmenty můžeme na textil aplikovat povrchově z roztoku či disperzní pasty, a nebo je můžeme vnitřně zakomponovat přímo do vlákna. To se nám podařilo ve spolupráci se Slovenskou Technickou Univerzitou v Bratislavě. Společně jsme vyvinuli způsob jak při zvlákňování polymerů zakomponovat pigmenty přímo do vláken. Jedná se o běžná vlákna používaná pro oděvní i technické účely,“ řekl na tiskové konferenci docent Vik.

Štítky textilie, Liberec, Bratislava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní textilie z Liberce mění barvy podle teploty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.