Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V České Lípě budou od ledna na parkování dohlížet strážníci

Parkovací systém v České Lípě čeká po roce opět změna. Z parkovišť zmizí od Nového roku nezaměstnaní ve žlutých vestách, které radnice zaměstnávala v rámci veřejně prospěšných prací. Dohled převezmou městští strážníci, kteří mohou s případnými hříšníky přestupek přímo řešit.

"Kromě toho, že na placená parkoviště budou přímo dohlížet městští strážníci, sníží se od Nového roku také manipulační poplatek za nasazení a odstranění botičky, na jehož výši si lidé v minulosti také hodně stěžovali. Namísto 300 korun zaplatí řidiči jen stokorunu," doplnila českolipská starostka Romana Žatecká (ČSSD).

Česká Lípa má v centru zhruba 450 placených parkovacích míst, bezplatně lze zaparkovat u kulturního domu Crystal, U Parku a v Barvířské ulici. Ještě loni pronajímalo město parkoviště soukromým firmám, které na něm vybíraly peníze. Městu platily za pronájem každoročně dohromady 849.000 korun. Od letošního roku ale parkoviště spravuje město a výběrčí vystřídaly parkovací automaty.

Za stání na placených parkovištích platí lidé zhruba o polovinu méně než v minulosti, kdy byla podstatná část parkovacích ploch v pronájmu. Prvních 15 minut stání a také parkování o víkendech a svátcích je zadarmo, přesto radnice neprodělává. Do konce listopadu Česká Lípa z parkování získala 2,586 milionu korun, loni za celý rok téměř tři miliony.

Pracovníci z veřejných prací sice parkoviště opustí, z města ale nezmizí, budou však hlavně uklízet. "V zaměstnávání lidí na veřejně prospěšných pracích i v rámci systému společensky účelných pracovních míst chceme pokračovat. Počet lidí na veřejně prospěšných pracích chceme navýšit především na jaře a v létě, kdy se bez jejich pomoci město neobejde," dodala Žatecká. V současné době město takto zaměstnává 32 nezaměstnaných, dva z nich pracují jako koordinátoři. Město dalo práci také třem mladým lidem v rámci systému společensky účelných míst, který je určen pro nezaměstnané absolventy škol bez praxe nebo pro lidi starší 55 let.

Napsala ČTK

Štítky Česká Lípa, parkování, Romana Žatecká, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V České Lípě budou od ledna na parkování dohlížet strážníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.