Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Českém ráji kácí stromy podél cest, jsou nebezpečné

Státní podnik Lesy ČR začaly v Českém ráji podél oblíbených cest kácet poškozené nebo hnilobou napadené stromy, aby neohrožovaly turisty. Do konce května na Hruboskalsku odstraní kolem 80 nebezpečných stromů. Jejich kácení urychlila větrná kalamita z přelomu března a dubna.

Při ní se některé poškozené stromy rozlomily a spadly nedaleko cest. Dnes o tom informoval krajský ředitel podniku Lesy ČR Ludvík Řičář.

"Problém jsme tedy museli okamžitě řešit," uvedl Řičář. Některé stromy jsou poškozené, další suché, zlomené nebo jsou napadené hnilobou. Řada z nich je také nebezpečně nakloněná nad cestami, po nichž v létě projdou až dva miliony lidí. Lesy ČR doporučují turistům zvýšenou opatrnost v lese nedaleko kempu Sedmihorky nebo na hřebenové trase mezi Valdštejnem a Hrubou Skálou.

Dřeviny, zejména smrky a buky, které vykazují vážné defekty, vytipovala odborná firma z oboru arboristiky. Kromě kácení se na Hruboskalsku ořezávají suché větve a redukují koruny stromů tak, aby bylo riziko ohrožení návštěvníků co nejmenší. "Vzhledem k tomu, že se pohybujeme v Chráněné krajinné oblasti Český ráj, projednáváme veškeré zásahy se Správou CHKO a dalšími subjekty," dodal Řičář.

Silný vítr s deštěm a sněhem poničil na přelomu března a dubna ve státních lesích po celé zemi asi 350.000 metrů krychlových dřeva. Nejvíce zasaženo bylo Vyšebrodsko v Jihočeském kraji, kde Lesy ČR evidují zhruba 40.000 metrů krychlových zlomů a vývratů. Liberecký kraj vykázal asi poloviční škody, mezi nejvíce postižené lokality patří nižší polohy Frýdlantska. Zákaz vstupu ale nemusel být nikdy vyhlášen, řekla dnes mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

S opatrností je podle ní průchozí i oblíbená Riegrova stezka v údolí Jizery na Semilsku, kterou narušil sesuv půdy. "Pokud se situace nezhorší, nebudeme žádat orgán státní správy lesů, aby na stezku zakázal vstup," uvedla Jouklová. Krajský úřad přesto doporučuje turistům, zejména rodičům s dětmi a školám, aby na stezku nevstupovali. Zemina se sesula v blízkosti Böhmovy vyhlídky přibližně v polovině stezky. "Učiníme vše pro to, aby bylo místo sesuvu do začátku letních prázdnin opraveno a zabezpečeno," dodala. Obdobný sesuv Lesy ČR před třemi lety vyřešily vybudováním lávky za 200.000 korun.

Napsala ČTK

Štítky strom, Český ráj, Lesy České republiky, Hruboskalsko, les, sesuv, Sedmihorky, Hrubá Skála

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Českém ráji kácí stromy podél cest, jsou nebezpečné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.