Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Liberci mají na řádný pohřeb šanci i mrtvě narozené děti

I mrtvě narozené děti mají teď v Liberci šanci na řádný pohřeb. O jejich důstojný odchod se postará sdružení Tobit, které se na tom dohodlo s libereckým magistrátem. První takový pohřeb se v Liberci uskutečnil letos v srpnu, od té doby jich sdružení uspořádalo dalších 12, dnes informoval jeho zakladatel Tomáš Kotrlý.

"Impulsem pro vznik sdružení Tobit se stala má osobní zkušenost, kdy nám zemřelo dítě před narozením. Jako sdružení podporujeme pietní pohřbívání dětí i jejich registraci na matrice," vysvětlil Kotrlý. Liberec byl podle něj prvním městem, které smlouvu se sdružením uzavřelo, později se připojily Teplice. Sdružení spolupracuje i se Všeobecnou fakultní nemocnicí Praha, Nemocnicí Jihlava a Nemocnicí Milosrdných bratří Brno.

Celý systém funguje tak, že nemocnice nebo v případě Liberce magistrát informuje sdružení Tobit o tom, že se narodilo mrtvé dítě. Rodiče, kteří prodělali velké trauma, v převážné části případů pohřeb vystrojovat nechtějí a kolikrát ani dítě nevidí. Pohřeb je zpravidla vypraven zemřelým dětem již od hmotnosti 500 gramů. Tobit na vlastní náklady, kolem 5000 korun, vypraví pohřeb, zaplatí zpopelnění a ostatky v urně uloží do hrobu.

"Stává se, že za pár týdnů i měsíců po prožitém traumatu, náhle rodiny chtějí dítě pohřbít nebo mít místo, kam za ním mohou docházet. A to jim náš hrob umožní," vysvětlil Kotrlý. Ve městech, kde podobný systém nefunguje, se mrtvě narozené děti nepohřbívají, končí jako biologický odpad.

"Humánnější způsob nakládání s těmito dětmi je podle mého názoru namístě a stačí minimální úsilí. Podobných případů se v liberecké nemocnici odehraje ročně asi osm," doplnil náměstek primátorky Kamil Jan Svoboda (KDU-ČSL). V celé zemi je podle sdružení ročně takových případů kolem 500.

Napsal ČTK

Štítky Liberec, pohřeb, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Lékárenský komplex Jihlava, Nemocnice Milosrdných bratří, Praha, Kamil Jan Svoboda, Teplice, KDU-ČSL, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci mají na řádný pohřeb šanci i mrtvě narozené děti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.