Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Liberci se přiotrávily oxidem uhelnatým matka s dcerkou

O tom, jak může být nebezpečná karma, se přesvědčila dnes odpoledne rodina z Liberce. Ta se oxidem uhelnatým z karmy přiotrávila. Matka se šestiletou dcerkou byly převezeny do liberecké nemocnice. Jejich stav naštěstí není vážný. Záchranáři do čtyřpodlažního panelového domu v Ještědské ulici vyjížděli v pět hodin odpoledne.

"Matka si stěžovala na bolesti hlavy. Poté, co začala mít stejné potíže i dcerka, přivolala záchranku," řekla mluvčí krajské záchranky Lenka Markovičová

."Na místě jsme naměřili zvýšené množství oxidu uhelnatého. Preventivně jsme evakuovali pět lidí z dalších bytů. Po odvětrání domu, se ale mohli vrátit domů," řekl operační důstojník libereckých hasičů.

V Libereckém kraji nejde od začátku letošního roku o první podobný případ. V únoru dokonce zemřel na otravu oxidem uhelnatým sedmapadesátiletý muž v Železném Brodě. Syn ho našel ve vaně v bezvědomí, záchranářům se ho už nepodařilo oživit. V říjnu vyjížděli záchranáři do Žandova, kde se oxidem uhelnatým přiotrávily dvě malé děti.

Podle mluvčí hasičů Zdenky Štrauchové lidé stále nebezpečí oxidu uhelnatého podceňují. "Přitom právě tento bezbarvý plyn je velmi zákeřný už z toho důvodu, že je bez chuti a bez zápachu. Je lehčí než vzduch a vzniká při nedokonalém spalování," vysvětlila. K případům otravy dochází podle ní při užívání plynových průtokových ohřívačů, když není zajištěno dostatečné větrání v místnosti. Otrava však může nastat i tehdy, pokud není v pořádku odvod spalin z topidla nebo je komín zanesen sazemi.

"Prevence je jednouchá - provádět pravidelné kontroly komínů, topidel, zejména plynových zařízení, na trhu lze rovněž zakoupit alarmy, které dokážou upozornit na nebezpečnou hladinu tohoto jedovatého plynu v ovzduší," uvedla. Detektor s alarmem, který na zvýšené množství oxidu uhelnatého včas upozorní, lze na internetu pořídit už za 390 korun.

Napsal Michael Daněk a ČTK

Štítky oxid uhelnatý, Liberec, Krajská nemocnice Liberec, Liberecký kraj, Železný Brod, Žandov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci se přiotrávily oxidem uhelnatým matka s dcerkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.