Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Liberci skončila výstavba centra pro aerobic a stolní tenis

V Liberci po půl roce skončila výstavba sportovního centra pro aerobic, gymnastiku a stolní tenis. Vzniklo přestavbou zchátralé budovy v areálu ZŠ Vrchlického v libereckých Pavlovicích za 12,4 milionu korun. Sportovní centrum se stavělo s evropskou dotací, využívat ho budou hlavně dva sportovní kluby, ale také škola i veřejnost.

V novém centru budou mít zázemí Sportovní klub stolního tenisu (SKST) Liberec a Sport aerobic Liberec. Oba kluby patří ve svém odvětví k největším v zemi, podmínky k tréninku tomu ale dosud neodpovídaly. Od nových prostor si slibují větší zájem zejména mezi dětmi. "Máme 180 členů, doufáme, že se dostaneme na 300," uvedla za klub aerobiku Barbora Svatošová. V novém centru mají dva cvičební sály, jeden pro gymnastiku, klubovnu i posilovnu.

Jeden ze sálů má i parametry pro závodní aerobic. "Pro nás to znamená velký skok ve kvalitě trénování. Dosud jsme trénovali v prostorách, které nevyhovovaly závodníkům, aby mohli být konkurencí nejlepším," řekla trenérka aerobiku Helena Niklová. Členové a odchovanci libereckého klubu tvoří zhruba polovinu české reprezentace. Pokrokem pro oddíl také je, že může nabídnout zázemí i rodičům. Tréninky svých dětí tak mohou sledovat na televizi v recepci, k dispozici tam mají i občerstvení.

Jedna kamera snímá také hernu pro stolní tenis, která je s centrem propojená. Vyznavačům tohoto sportu sice slouží už deset let, chybělo jí ale lepší zázemí. "Podmínky se nyní výrazně zlepšily. Věřím, že to umožní náš další rozvoj," uvedl sportovní manažer SKST Liberec Martin Protiva. Klub má asi 150 členů, z toho přes sto dětí.

Liberec při výstavbě centra použil model, který zatím využívá málo. Projekt zaštítí, předfinancuje, ale jeho kasu to nakonec moc nestojí. "Je to takový vzorový projekt pro další období," uvedl náměstek primátorky Jiří Rutkovský (Unie pro sport a zdraví). Město zaplatilo řádově stovky tisíc korun, pro organizace to je zase možnost, jak se dostat mezi podpořené projekty. Z evropské dotace se zaplatilo 85 procent nákladů, sportovní oddíly přidaly dohromady asi dva miliony korun. Oba kluby si musely vzít úvěr.

Výstavba sportoviště je jednou z posledních akcí financovaných z Integrovaného programu rozvoje města - Atraktivní a kvalitní život v Liberci. K dispozici je v něm 540 milionů korun, které musejí být vyúčtovány do konce příštího roku. Úspěšní žadatelé z něj dostávají maximálně 85 procent nákladů. Největšími akcemi byla revitalizace bývalých městských lázní na galerii, která stála i s vybavením 380 milionů korun, a dostavba libereckého bazénu za 140 milionů korun.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, aerobik, stolní tenis, stavba, Pavlovice, Unie pro sport a zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci skončila výstavba centra pro aerobic a stolní tenis  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.