Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V liberecké ZOO se narodil letos už druhý makak

Už podruhé v letošním roce se podařilo v ZOO Liberec odchovat ohroženého primáta, makaka lvího. Po samci, který se narodil letos v dubnu, přišlo nové mládě na svět 9. července. Matkou je Saphira, otcem opět Viki. Jarní samec dostal jméno Fili, čerstvé mládě pak Kili, obě jména přitom odkazují ke známým trpaslíkům z Pána prstenů.

"Oba makaci se narodili po 12 letech, kdy se v ZOO Liberec odchovům buď nedařilo, nebo chovanou skupinu tvořili pouze samci," dodal mluvčí zoologické zahrady Ivan Langr

Makakové lví patří mezi 25 nejohroženějších primátů a jsou proto zařazeni do Evropského záchovného programu. Ve volné přírodě se pohybuje méně než 4 tisíce jedinců ve 47 malých a izolovaných subpopulacích roztroušených v sedmi různých lokalitách jihozápadní Indie. K páření tak dochází jen u malého množství skupin, což na zvýšení celkové populace nestačí.

Kromě toho je dalším velkým ohrožením úbytek přirozeného prostředí (plantáže čajovníků, kávovníků či eukalyptu na úkor pralesa) a také lov pro potravu místních lidí, stejně jako pro „medicínské“ využití.

Napsala Kateřina Skalická

Štítky zoologická zahrada, Zoologická zahrada Liberec, Pán prstenů, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V liberecké ZOO se narodil letos už druhý makak  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.