Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Libereckém kraji bylo v březnu 4232 koncesí na prodej alkoholu

Živnostenské úřady v Libereckém kraji vydaly do konce března 4232 koncesí na výrobu a prodej alkoholu, je to zhruba o 61 procent víc, než jich bylo vydáno na konci března loňského roku. Vyplývá to z informací ministerstva průmyslu a obchodu.


Povinnost požádat o koncesi uložila podnikatelům novela živnostenského zákona. Jejím cílem je větší přehled o prodejcích lihu a lihovin a větší ochrana spotřebitelů před závadným alkoholem. Vláda tím reagovala na metanolovou aféru, při níž od září 2012 zemřelo na otravu 47 lidí. Koncesi musí mít od loňského dubna každý podnikatel, který vyrábí či prodává lihoviny s obsahem alkoholu nad 15 procent. Za prodej bez oprávnění hrozí až milionová pokuta.

Podle krajského živnostenského úřadu mají v Libereckém kraji koncesi jen dva výrobci a 4235 prodejců, nejvíc jich je na Liberecku. Koncesi má jen zhruba polovina registrovaných podnikatelů, kteří se věnují hostinské činnosti. "Přičítáme to dlouhodobě potvrzenému trendu, že z celkového počtu registrovaných aktivně podniká méně než polovina," řekl vedoucí krajského živnostenského úřadu Jaroslav Horáček.

Dodržování zákona živnostenské úřady kontrolují, v Libereckém kraji provedly podle ministerstva průmyslu loni 87 kontrol, to je nejméně v celém Česku. Udělily jen osm pokut dohromady za 7500 korun, v jediném případě odhalila kontrola prodej alkoholu bez koncese. Za první dva měsíce letošního roku bylo kontrol šest a žádné porušení zákona úředníci neobjevili. Statistiky živnostenského úřadu se od těch ministerských poněkud liší, za prohřešky udělili úředníci podle Horáčka od 18. dubna loňského roku pokuty ve výši 36.000 korun.

"Rozsah kontrolní činnosti je plně v kompetenci vedoucích jednotlivých obecních živnostenských úřadů. Kontroly živností hostinská činnost a maloobchodních prodejen s potravinami se dělají, ale zřejmě se zapomíná je zvlášť vykazovat jako kontroly prodeje lihovin," uvedl Horáček.

Živnostenské úřady nekontrolují podle něj jen koncese na alkohol, dělají i tematické kontroly zaměřené na cestovní kanceláře a agentury, bazary, zastavárny nebo fitnesscentra. Teď třeba na popud ministerstev průmyslu a obchodu a zdravotnictví prověřují optiky. "Nelze nevidět, že na rozsáhlejší výkon kontrolní činnosti nejsou na obecních živnostenských úřadech v Libereckém kraji potřebné kapacity. Třeba v Semilech a v Jilemnici mají na starosti živnostenskou agendu jako celek pouze 2,5 zaměstnanci, v Tanvaldu a v Železném Brodě jen dva lidé," řekl Horáček.

S případy prodeje alkoholu bez koncese se úředníci při kontrolách setkávají výjimečně. "Jde zpravidla o opomenutí z nedbalosti," poznamenal Horáček. Podobnou zkušenost mají i celníci, kteří za celý loňský rok a do letošního března provedli 197 kontrol zaměřených na zdanění a značení lihu, při kterých také ověřovali koncesi. "Byly zjištěny dva případy prodeje lihu bez příslušné koncese a jeden případ, kdy kontrolovaný subjekt neměl živnostenské oprávnění vůbec," řekl mluvčí krajského celního úřadu Martin Stočes.

V Česku bylo podle MPO na konci března vydáno 97.229 koncesí na prodej a výrobu alkoholických nápojů, je to téměř o 60 procent více než loni v březnu. Nejvíc jich je v Praze, nejméně v Karlovarském kraji. Živnostenské úřady v Česku loni provedly 4519 kontrol a uložily 698 pokut za více než 1,382 milionu korun. Úřady odhalily 129 případů prodeje alkoholu bez koncese, zrušeno bylo 14 živnostenských oprávnění, v jednom případě úřady živnost pozastavily.

Napsala ČTK

Štítky Liberecký kraj, alkohol, Živnostenský úřad, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Jaroslav Horáček, alkoholický nápoj, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji bylo v březnu 4232 koncesí na prodej alkoholu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.