Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Libereckém kraji vyroste nová čistička odpadních vod

Výstavbu čistírny odpadních vod a kanalizace připravují v Košťálově. Na stavbu, která přijde bez DPH na 134 milionů korun, získala obec dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Uhradí tři čtvrtiny nákladů. Bez ní by si Košťálov se 1700 obyvateli a ročními příjmy kolem 40 milionů tak nákladný projekt dovolit nemohl.

Bude třeba vybudovat 23 kilometrů splaškové kanalizace a čistírnu odpadních vod. Mechanicko-biologická čistírna je vyprojektována na kapacitu 3600 ekvivalentních obyvatel a kapacitně by měla stačit i na připojení sousedního Libštátu, kde žije zhruba 1000 lidí. Obec bude stavbu spolufinancovat z vlastních peněz bez úvěru. "Máme na to připraveno 50 milionů korun," řekl starosta Miloslav Janata. Celá stavba by měla být dokončena v září příštího roku.

Podle Havlíka projekt zkomplikovaly průtahy kolem veřejné soutěže. Nezvítězila totiž firma s nejnižší nabídkovou cenou. "Cena byla podseknutá, obhájili jsme si to i u antimonopolního úřadu, na který se neúspěšná firma obrátila," řekl místostarosta. Náročnou stavbu v doslova šibeničním termínu tak zajistí sdružení, v němž se spojily stavební společnosti Eurovia a Syner. Nabídly cenu o pět procent nižší, než byl původní odhad projektantů, kteří počítali s cenou kolem 141 milionů korun.

V Košťálově už mají vodovod, který provozuje Svazek obcí Košťálov-Libštát. "V minulých letech jsme do jeho obnovy dali miliony korun," poznamenal Janata. Nyní tam lidé za vodné a stočné platí 33,20 Kč za krychlový metr, po dokončení kanalizace by se měla cena podle starosty zvýšit zhruba na 55 korun. I tak bude tamní voda stále výrazně levnější než na většině území Libereckého kraje. Odběratelé napojení na Severočeskou vodárenskou platí letos za krychlový metr 92,50 Kč, odběratelé zásobovaní Vodohospodářským sdružením Turnov dokonce 96 korun.

Napsala ČTK

Štítky Liberecký kraj, čistírna odpadních vod, Košťálov, kanalizace, Operační program Životní prostředí, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Libštát, Eurovia CS, Syner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji vyroste nová čistička odpadních vod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.