Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bude zatmění Slunce. Sledovat ho můžete i ze střechy iQLANDIE

Páteční dopoledne slibuje ojedinělou podívanou. Na obloze bude k vidění částečné zatmění Slunce, které jsme v Liberci naposledy mohli pozorovat před čtyřmi lety. Nejvíce zakryté bude Slunce v 10:47 a sledovat ho můžete například ze střechy iQLANDIE i s doprovodným programem.

Kromě toho promítne Planetárium také simulaci úplného zatmění z Faerských ostrovů. „Divákům umožníme sledovat zatmění z takzvaného pásu „totality“, kde bude úplné, a to pomocí našeho systému SkyExplorer. Této „totality“ se však nikdo nemusí bát. Diváci totiž budou v bezpečí Planetária a na Faerských ostrovech zároveň. Zájemci navíc budou moci pozorovat průběh zatmění s odborným komentářem ze střechy našeho centra,“ říká Jakub Šesták, lektor Planetária iQLANDIE.

Dozvíte se i mnoho dalšího. Například, že zatmění v roce 1415 oddálilo upálení Jana Husa nebo v průběhu úplného zatmění Slunce v roce 1919 se podařilo získat jeden z klíčových důkazů potvrzujících Einsteinovu teorii relativity.

Autoři

Štítky zatmění Slunce, střecha, Slunce, Faerské ostrovy, Liberec, Jan Hus, teorie relativity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bude zatmění Slunce. Sledovat ho můžete i ze střechy iQLANDIE  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.