Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Turnově začíná výstavba koupaliště a zimního stadionu

Předchozí využití Maškovy zahrady v Turnově, kde bývalo arboretum šlechtitelské stanice, bude vzhledově připomínat architektura nového sportovně rekreačního areálu za 175 milionů korun. S ohledem na historii se zvolila organická architektura. Novinářům to dnes řekl starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Výstavba zimního stadionu, venkovního koupaliště a další infrastruktury začne ještě v prosinci, dnes se podepisovala smlouva s vítězem výběrového řízení, sdružením firem Syner a Bak.

"Právě třeba zimní stadion má tvarem evokovat položený list ležící v prostoru," uvedl starosta. Exotičtější budou i vysazené dřeviny a v centru sportoviště bude zasazen Rohanský dub, který zde byl v minulosti vyšlechtěn. Maškova zahrada získala svůj název podle zahradníka knížete Rohana. Areál v minulosti fungoval jako zásobní sbírka dřevin pro sychrovský zámek.

Výstavba rekreačního areálu v jižní části města na levém břehu řeky Jizery se v Turnově začala plánovat před zhruba 15 lety. Pozemky získalo město v roce 2000 za 35 milionů korun. Kupní cenu tehdy zaplatil turnovský mecenáš Bohuslav Jan Horáček, který měl platit i další výstavbu za bezmála miliardu korun. V areálu měly vzniknout soustavy bazénů a skluzavek, dvě kluziště, parkoviště pro 400 aut a apartmánový hotel se 180 lůžky. Projekt se ale na podzim 2002 Horáčkovou smrtí zastavil. Město se před několika lety rozhodlo sportovně rekreační areál vybudovat v mnohem skromnější podobě.

Na podzim příštího roku by měl být hotový krytý zimní stadion a základní infrastruktura. Nepravidelně tvarované koupaliště s vodními atrakcemi, toboganem i skluzavkami pak do konce května 2016. Okolo areálu povede inlajnová dráha a stavbaři vybudují i skatepark, plážové, víceúčelové a dvě dětská hřiště. Součástí Maškovy zahrady bude parkoviště i občerstvení a vznikne tam i prostor pro budoucí vybudování vstupního návštěvnického centra pro Český ráj. Město odhaduje, že při špatné sezóně bude muset na provoz areálu doplácet maximálně čtyři miliony korun.

Napsala ČTK

Štítky Turnov, zimní stadion, koupaliště, zahrada, Tomáš Hocke, Syner, Bohuslav Jan Horáček, Jizera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Turnově začíná výstavba koupaliště a zimního stadionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.