Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V zoologické zahradě se vylíhl vzácný orlosup

Liberecká zoologická zahrada se může pochlubit novým, vzácným přírůstkem. Tím je mládě orlosupa bradatého, který je v letošním roce teprve druhým mládětem tohoto druhu narozeným v evropských zoologických zahradách. Chov těchto orlosupů patří mezi priority liberecké zahrady.

Tito dravci patří mezi ohrožené druhy, v Evropě žije maximálně 2100 jedinců, na světě jich je do 10 tisíc. Liberec je v jejich odchovu poměrně úspěšný, je to již 15. mládě, které se tam narodilo. Vejce odebrali ošetřovatelé orlosupím rodičům 27. ledna a na poslední fázi vývoje včetně vyklubání umístili do inkubátoru. Mládě se vylíhlo toto pondělí a od té doby ho pracovníci zoo krmí myšími holátky. "Pokud nenastanou komplikace, vloží jej ošetřovatelé už brzy zpět pod orlosupí rodiče," dodal mluvčí liberecké zoo Jan Kubánek.

V liberecké zoo je nyní nejvíce orlosupů bradatých v její historii. Kromě dvou párů a nového přírůstku je v zahradě i loňské mládě. "V rámci reintrodukčního programu by mělo být vypuštěno ve španělských Pyrenejích. Stejný osud pravděpodobně potká i čerstvě narozeného jedince," řekl mluvčí zoo. Zpět do přírody v italské a francouzské části Alp a ve Španělsku bylo od roku 2001 vypuštěno 12 z 15 mláďat odchovaných v Liberci.

Orlosup ve volné přírodě obývá výšky až 4000 metrů a hnízda staví na skalnatých útesech či v hlubokých roklích. Mezi největší hrozby ve volné přírodě patří požití otrávených návnad určených pro šelmy, úbytek přirozeného prostředí, častý výskyt rušivých podnětů při hnízdění, úbytek potravy, ale také kolize s rameny větrných elektráren.

S využitím ČTK

Štítky zoologická zahrada, příroda, zahrada, Liberec, Pyreneje, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V zoologické zahradě se vylíhl vzácný orlosup  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.