Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Valdštejnské slavnosti jsou za dveřmi, přípravy vrcholí

Ve Frýdlantu připravují další Valdštejnské slavnosti. Oblíbená akce, která se ve městě koná každý druhý rok v květnu, pravidelně přiláká kolem 25 tisíc návštěvníků nejen z Česka, ale i z Polska a Německa. V posledních letech jsou slavnosti třídenní, začínají v pátek multižánrovým koncertem. Hlavní hvězdou toho letošního bude skupina MIG 21.

První Valdštejnské slavnosti se jako frýdlantské uskutečnily v roce 1910, pak byly velké slavnosti v roce 1934. Znovu se pak uskutečnily až o 60 let později. V novodobé historii je organizuje město Frýdlant. "Ty letošní přijdou na dva miliony korun, z toho 700 tisíc korun se už podařilo získat od sponzorů," poznamenal starosta Dan Ramzer (ODS). Program připravuje už od začátku ledna tým 20 dobrovolníků, ani letos nebudou chybět oblíbené historické bitvy, tradiční jarmark, pochodňový průvod nebo ohňostroj.

Slavnostmi, které se letos uskuteční od 15. do 17. května, startuje ve Frýdlantu letní turistická sezona. Hlavní sobotní program začíná na zámku snídaní Valdštejna a jeho družiny. Odtud tradičně vyráží průvod, který končí před radnicí. Velký zájem je vždy o bitvy, na válečném poli se utká kolem 500 vojáků v historických kostýmech. "Bojovat tu budou nejen Češi nebo Slováci, ale i Poláci, Němci, přijedou Italové i Angličani, bude to vpravdě internacionální bitva," poznamenal Miroslav Kněbort, který vystupuje v roli frýdlantského vévody. Chybět nebude vojenské ležení, ani lázně s lazebnicemi.

Na své si přijdou i děti, pro které pořádá město program na nádvoří radnice a v galerii spojený s výtvarnými dílnami. Na sousedním parkovišti bude malé cirkusové šapitó. "Jsem moc rád, že se letos podařilo navázat spolupráci s libereckou technickou univerzitou, kdy Milan Svoboda připravuje speciální přednášky a prezentace, a pevně věřím, že se dohodneme i na takzvané disputaci, která bude přístupná žákům studentům z frýdlantských škol," dodal starosta. Cílem je představit hlavně dětem dobu i osobnost Albrechta z Valdštejna.

Zdroj: ČTK

Štítky slavnost, Frýdlant, Valdštejnské slavnosti, Mig 21, Německo, Polsko, Česko, Dan Ramzer, ODS, Milan Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Valdštejnské slavnosti jsou za dveřmi, přípravy vrcholí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.