Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Ve Struhách se koulelo chlebem pro dobrou věc

Velkou diskuzi vyvolalo víkendové Koulení chleba pořádané Pekárnou Mikula a Klubem lyžařů Turnov ve Struhách. Pekař Jiří Mikula chtěl akcí upozornit na to, jak velký tlak je v České republice kladen na cenu výrobku, která se pak podepisuje na kvalitě. Kontroverzní akce své poslání splnila.

„Chtěl jsem upozornit na to, že tomuto diktátu podléhají někteří výrobci, a důsledkem je, že za potraviny potažmo chleba se vydává něco, co s kvalitním chlebem nemá moc společného. Bohužel tomuto trendu jde na ruku i stát, který dokonce některé potravinářské normy změkčuje, “ popsal Jiří Mikula.

Spotřeba chleba v České republice rok od roku klesá. Zatímco v roce 1950 spotřeboval průměrných Čech přes 87 kilogramů, v loňském roce co nebyla ani polovina. „Rád bych, aby se chléb opět dostal na výsluní a především zpět do českých kuchyní, kam odjakživa patřil. Touto akcí jsem chtěl vyvolat diskuzi na téma kvality a úrovně pečiva se snahou do toho zapojit nejenom účastníky akce, ale i média a politiky. Věřím, že lidé si cestu ke svému poctivému pekaři najdou,“ dodal pekař.

Na Koulení chleba ve Struhách dorazilo na dvě stovky dospělých i dětí. Závodníky v jejich výkonech podpořil trojnásobný olympionik a držitel rekordu ve skoku vysokém Jarda Bába.

Kdo by chtěl argumentovat tím, že je akce plýtváním jídlem, je na omylu. Ve Struhách u Turnova se koulelo s neprodanými bochníky z obchodů, které již nebyly určeny ke spotřebě. Po závodě byly věnovány jízdárně jako krmivo pro koně.

Štítky chléb, Česko, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Struhách se koulelo chlebem pro dobrou věc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.