Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vesecký rybník bude kvůli prosakování nutné vypustit

Vesecký rybník v Liberci bude zřejmě kvůli prosakování nutné zcela vypustit a vylovit ryby. Bez toho není možné narušenou hráz rybníka opravit. Shodli se na tom na včerejším jednání liberecká primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD) s ředitelem jabloneckého závodu Povodí Labe Jaroslavem Jarouškem.

V pondělí se přímo u rybníka sejdou zástupci města a povodí s rybáři, aby dohodli další postup. Včera o tom informovala mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová

Na Tajchu, jak se rybníku říká, hrozilo před týdnem protržení hráze. Od páteční půlnoci až do nedělního rána museli hasiči vodu z rybníka odčerpávat, aby snížili tlak na hráz. Na pomoc přijeli dokonce hasiči z Prahy, protože místní nemají tak výkonné čerpadlo a rybník nemá funkční výpusť. Hladina Tajchu se snížila o půldruhého metru a bezprostřední nebezpečí podle Jarouška nehrozí, voda však hrází stále prosakuje. V rybníku zůstává přes 10.000 krychlových metrů vody.

Podle odborníků uniká voda zřejmě některým zchátralým výpustním kanálem, který byl nejspíš před mnoha lety utěsněn betonovou plombou. Vodohospodáři ho ale nemohou opravit dříve, než bude Tajch bez vody. Rybník nemá funkční výpustní zařízení, proto se musí voda z něj přečerpat do Lužického potoka čerpadly. "Pro rybáře to bude trochu složité, protože podle mých informací se zde poslední výlov uskutečnil asi před 50 lety a okolí Tajchu není uzpůsobené hromadnému výlovu. Jiné řešení ale nevidím," řekl Jaroušek.

Podle něj by mohlo odčerpání rybníka zabrat zhruba týden, další týden potrvá oprava hráze. Začít chtějí vodohospodáři co nejdříve. Na Lužickém potoce stále platí druhý stupeň povodňové aktivity. "Protože jsme odčerpali tisíce kubíků vody, protržení hráze nehrozí. Kdyby k ní ale i přesto z nějakých nepředvídatelných příčin došlo, měla by se voda rozlít maximálně po pozemcích kolem rybníka a neměla by dosáhnout k domkům, které zde stojí. Nemělo by tedy dojít k žádným škodám na majetku a ani na zdraví místních lidí," uvedla primátorka. Povodí i město rybník stále sledují. 

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky rybník, Martina Rosenbergová, ČSSD, Povodí Labe (státní podnik), Liberec, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vesecký rybník bude kvůli prosakování nutné vypustit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.