Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vydejte se o více než čtvrtstoletí zpátky

Pětadvacet let uplynulo od chvíle, kdy převrátila život v naší zemi Sametová revoluce. Na mnoha místech jsou různé akce, které událost dějiny připomínají. Neotřelou podívanou najdete i v libereckém Intersparu. Podívejte se do trochu jiné minulosti.

Konceptuální umělec Jiří Hladík vytvořil společně se svou přítelkyní, výtvarnicí Jitkou Kratochvílovou, k této příležitosti vskutku originální výstavu. Představí ji veřejnosti pod hlavičkou "youngtimerclassic gallery" během víkendu před 17. listopadem. Na první pohled by se mohlo zdát, že jde „jen“ o výstavu starých aut, která našla dočasné útočiště v obchodním domě, a že to celé nemá hlubší smysl. Opak je pravdou - výstavka socialistických vozidel, připomínající autokemp z předrevolučních let, zde trefně kontrastuje s konzumní kulturou obchodního domu.

To jsou takové dvě složky výstavy. Co jsme měli tehdy a co máme teď,“ vysvětluje Jitka Kratochvílová a dodává: „Třetí složkou je to, co jsme tehdy chtěli“.

A co jsme tedy tehdy chtěli? Odpověď musíme najít sami v sobě. Na výstavě je představena celá plejáda klasických vozů zahraniční produkce doplněná odpovídající módou, stylovým nábytkem a několika motocykly. Hladík vystavené vozy prohlásil za svá umělecká díla - jeho autorský podíl spočívá zejména ve výběru a označkování daného vozu. I když jak sám při znává, rád si s auty „hraje“ a fyzicky tak spoluvytváří jejich výslednou podobu a zároveň i hodnotu. „Auta se zajímavou historií jsou sběratelsky zajímavější. A já teď zrovna píšu tu zajímavou historii,“ vysvětluje Jirka Hladík.

Každý z vozů bude opatřen mosazným štítkem a certifikátem dokládajícím fakt, že byl součástí autorovy sbírky i této výstavy. „Ta auta jsem si vybíral pro sebe, jsou pro mne ztělesněním toho tehdy nedostižného západu,“ říká Jiří Hladík.

Na výstavě uvidíte auta a motorky, o kterých tehdejší odborný tisk východního bloku psal, že jsou zbytečné. Jejich zbytečnost byla zpravidla odůvodňována nízkým počtem dveří, přehnaným výkonem, spotřebou paliva a příliš luxusní výbavou, kterou přeci běžný občan vůbec nepotřebuje. Nepotřebuje, ale chce... „My tahle zbytečná auta milujem!,“ shodují se všichni, kteří se na expozici podíleli.

Vystavené exponáty si můžete dokonce zakoupit! Pětadvacet let po sametové revoluci si tak klidně splníte své nejtajnější předrevoluční sny, oháknete se do „západních šatů“, naskočíte do auta z plakátu a bez hranic budete uhánět, kam jen se Vám zachce

Pro ty, kdo už pozapomněli, nebo před sametovou revolucí ani nebyli na světě, je připravena možnost projížďky v některém ze socialistických vozů... Neměli jste tu čest, aby vás tehdy svým oranžovo-bílým vozem provezla Veřejná Bezpečnost? Nyní si takovou projížďku můžete bez obav dopřát.

Jako paralela výše zmíněného může být vnímána i ukázka dokonalých RC modelů současnosti v kontrastu se starou dobrou autodráhou, kterou na akci poskytne Česká asociace amatérské autodráhy. Vše podtrhne autogramiáda Pavla Vydry, který píše knihy o Rallye a nepřestává vzpomínat na staré časy, kdy se vyhrávalo srdcem a ne penězi. Jeho vyprávění doplní vystavený originál nejslavnějšího československého soutěžního vozu - Škoda 130RS.

Výstavu si můžete prohlédnout v pátek 14. 11. od 16 do 19 hodin, v sobotu a neděli 15. a 16. 11. v čase od 10 do 19 hodin.

Štítky výstava, Sametová revoluce, Jiří Hladík, Interspar, Východní blok, Veřejná bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydejte se o více než čtvrtstoletí zpátky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.