Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výhled na příští rok? Kraj počítá s miliardovými investicemi

Rozpočet Libereckého kraje počítá pro příští rok s více než miliardovými investicemi. Nejvíc peněz půjde do krajských komunikací druhých a třetích tříd. Dokončovat se budou některé opravy silnic poškozených povodní v roce 2010, připravují se však i nové projekty, na něž chce kraj získat dotace.

Klíčové je dokončení krajského hospice, v rozpočtu je na to připraveno 80 milionů korun, řekl dnes ekonomický náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecký kraj připravuje mimo jiné rekonstrukci 14 silnic druhých a třetích tříd dohromady za téměř 538 milionů korun. Stihnout je musí do podzimu příštího roku, žádá na ně totiž dotace z Regionálního operačního programu (ROP) a ty bude nutné ještě příští rok vyúčtovat. Proplaceny musí být do konce listopadu 2015. Přestože bude financování z EU schváleno zřejmě až v březnu příštího roku, kraj už začal vyhlašovat veřejné soutěže na dodavatele, byť zatím nemá peníze jisté.

Liberecký kraj počítá pro příští rok s příjmy 2,366 miliardy korun, výdaje budou zhruba o 97 milionů korun nižší. "Kladné saldo je určeno na splátky jistin úvěrů na revitalizaci krajských silnic a mostů," řekl Pieter. Rozpočet na příští rok počítá s příjmy zhruba o sto milionů korun vyššími než ten letošní. "Zvýšení očekávaných příjmů umožnil hlavně ekonomický růst české ekonomiky a s ním spojené zvýšení příjmů z daní," vysvětlil náměstek. Letos kraj počítal s příjmy 2,266 miliardy korun, nakonec jsou ale o více než tři miliardy vyšší díky dotacím.

Kraj díky vyšším příjmům a lepšímu hospodaření přidá podle Pietera příští rok například i peníze pro zdravotnictví. "Poprvé jsou v rozpočtu dva miliony korun na posílení zubní pohotovosti, kterou zatím poskytovala jen liberecká nemocnice. Teď chceme oslovit i zubaře," řekl Pieter. Dalších 1,86 milionu korun je v rozpočtu určeno na zajištění služby koronera, aby k úmrtím nemusel vyjíždět lékař záchranné služby. "Na pořízení auta pro něj už zastupitelé uvolnili půl milionu korun," doplnil náměstek. Rozpočet podle něj už také počítá s příspěvkem 1,5 milionu korun na provoz hospice, hotov má být v polovině roku.

Napsala ČTK

Štítky Liberecký kraj, peníze, Marek Pieter, dotace, rozpočet, Starostové pro Liberecký kraj, Evropská unie, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výhled na příští rok? Kraj počítá s miliardovými investicemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.